eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: „Spekulantska pomama nam ne koristi“, kaže Putin dok Moskva razmatra o dodatnoj prodaji gasa da bi se snizile cene u Evropi

RT: „Spekulantska pomama nam ne koristi“, kaže Putin dok Moskva razmatra o dodatnoj prodaji gasa da bi se snizile cene u Evropi
07.10.2021. god.


Rusija smatra da su visoke cene gasa u Evropi izvor zabrinutosti, a ne blagodat, rekao je predsednik Vladimir Putin dok visoki zvaničnici u Moskvi razmatraju prodaju dodatnih količina gasa na berzi radi suzbijanja spekulativne potražnje.

Evropsko tržište gasa pati od „upornih i neopreznih“ postupaka evropskih političara, što je dovelo do nekih „strašnih posledica“, rekao je Putin na video konferenciji, posebno posvećenoj situaciji na evropskom tržištu gasa sa ruskim najvišim zvaničnicima u oblasti energetike.


Predsednik je još jednom rekao da Rusija nema nikakvu ulogu niti interes u razvoju događaja u kome su cene gasa u Evropi ranije u sredu dostigle istorijski rekord od 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara.

„Takva spekulativna pomama nam ne koristi. Moramo gledati u budućnost ", rekao je on.

Potpredsednik ruske vlade i bivši ministar energetike Aleksandar Novak predložio je prodaju dodatnih količina prirodnog gasa na elektronskoj berzi u Sankt Peterburgu radi suzbijanja spekulativne potražnje.

Potpredsednik vlade veruje da, iako su neki „fundamentalni“ faktori, poput pada proizvodnje gasa u Holandiji i Norveškoj, kao i sve veće potražnje u Aziji, uticali na cene gasa u Evropi, takva situacija je u velikoj meri spekulativna.

„Trenutna cena ne odražava stvarno stanje. To je spekulativno “, rekao je on, dodajući da je odluka evropskih lidera da odustanu od dugoročnih ugovora o gasu u korist spot cena otvorila put za berzanske spekulacije.

Putin se složio da bi trgovanje gasom na berzi moglo biti brzo rešenje ako zaista pomaže u borbi protiv spekulativnih cena. Ipak, to ne može biti dugoročno rešenje jer, prema rečima predsednika, dugoročno ne bi bilo naročito efikasno.

"To je prepuno rizika. Gas nisu satovi, pantalone ili automobili. Nije čak ni poput nafte, koja se može proizvesti, a zatim skladištiti bilo gde, uključujući tankere, u zavisnosti od situacije na tržištu."

 

Prirodni gas se ne može skladištiti na isti način čak ni kada dođe kao tečni gas. Još ga je potrebno obraditi, transportovati do terminala, ispumpati, pa ispumpati u cisternu, a kasnije i vratiti u tečno stanje. „To je skup i komplikovan proces“, rekao je predsednik.

Brzo sertifikovanje gasovoda "Severni tok 2" koji bi Rusiji omogućio korišćenje dodatnih kapaciteta transporta gasa u Evropu moglo bi biti još jedno rešenje, rekao je Novak. Putin je takođe dodao da bi korišćenje gasovoda "Severni tok 1 i 2" za tranzit gasa moglo biti od koristi i Rusiji i Evropi, budući da su ovi sistemi za transport gasa bliži najnovijim komercijalnim poljima gasa u Rusiji od starijeg transportnog sistema koji prolazi kroz Ukrajinu.
 
"To je korisnije ... i jeftinije, i za dobavljača i za krajnje korisnike u Evropi."

Putin je za sada odbacio ideju o dodatnom tranzitu gasa kroz Ukrajinu, tvrdeći da bi se to pretvorilo u čisti gubitak za ruski energetski gigant "Gasprom". Međutim, ranije je zahtevao da se ispune sve obaveze prema postojećim ugovorima kompanije sa Ukrajinom, bez obzira na potencijalne dobitke ili gubitke "Gasproma".



Rusija je do sada već ispunila sve svoje trenutne obaveze po ugovorima sa evropskim partnerima, rekao je Novak i dodao da Evropi isporučuje više gasa nego bilo koje od prethodnih godina.
 
Iako bi Moskva treba da pokuša da obezbedi dodatne zalihe gasa za borbu protiv spekulativnih cena, to ne bi trebalo da bude na štetu ruskih potrošača, rekao je Putin. Prema Novakovim rečima, punjenje ruskih rezervi za skladištenje gasa pred predstojeću zimu će biti prioritet u naredne dve nedelje.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Pavel Lvov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Šef ruskog državnog naftnog giganta optužio je Vašington da cinično manipuliše svojom valutom u cilju ostvarivanja sopstvenih interesa, dovodeći u pitanje da konkuretnost američkog dolara s obzirom na rastuće...


Odnos Rusije i Kine je sve bolji, a udruživanje je najbolji odgovor na neprijateljske akcije i jednostrane sankcije drugih zemalja, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin. Govor

Budući da je veći deo Evrope usmeren na obnovljive izvore energije i odvikavanje od fosilnih goriva, Moskva je predstavila novi predlog da sačuva svoj status glavnog izvoznika goriva širom...


Republikanci su uspeli da se u američki budžet za odbranu uključi paket amandmana sa novim ograničenjema protiv gasovoda "Severni tok 2", prenosi "Hil". &bdqu

Kontroverzni gasovod "Severni tok 2" još uvek nije sertifikovan i u funkciji zbog pritiska Vašingtona koji pokušava da istera Rusiju sa tržišta gasa EU, izjavio je u predsednik Srbije. ...


Recipročne mere koje je Kremlj uveo kao odgovor na antiruske sankcije ozbiljno su pogodile međusobnu trgovinu između Moskve i Atine, a grčki izvoz u Rusiju je prepolovljen u poslednjih...


Ostale novosti iz rubrike »