eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Britanska vojska „u pripravnosti“ za raspoređivanje kamiona i vozača usljed nedostatka snabdevanja gorivom zbog „panične kupovine“

RT: Britanska vojska „u pripravnosti“ za raspoređivanje kamiona i vozača usljed nedostatka snabdevanja gorivom zbog „panične kupovine“
28.09.2021. god.

Britanska vojska uskoro bi mogla rasporediti svoje cisterne za gorivo kako bi popunila veliku logističku prazninu uzrokovanu nedostatkom kamiona i vozača, pri čemu su mnoge benzinske pumpe u određenim područjima ostale bez goriva, jer su isporuke gotovo zaustavljene.


Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je planove sinoć, a Vlada je saopštila da će vozači vojnih cisterni proći specijaliziranu obuku koja će im "omogućiti nesmetani rad s industrijom radi rešavanja pritisaka u lancu snabdevanja".


„Muškarci i žene naših oružanih snaga spremni su ublažiti transportne pritiske tamo gde se najviše osećaju. Zato sam odobrio njihovu povećanu gotovost tako da budu spremni da odgovore bude potrebno”, rekao je on, prenosi "Skaj njuz".

Saopštenje je usledilo nakon višednevne panične kupovine širom Velike Britanije, vođene strahom od moguće nestašice goriva, zbog čega su neke pumpe ostale bez benzina zbog naglog porasta potražnje. Britanski zvaničnici, međutim, insistiraju da ne postoji nedostatak snabdevanja, već nedostatak kamiona za dostavljanje i vozača koji su potrebni za distribuciju goriva.

Pre Volasove izjave, sekretar za životnu sredinu Džordž Ostin demantovao je izveštaje o bilo kakvoj angažovanosti vojske, rekavši da „trenutno nema planova“ za tako nešto, iako je priznao da će vojno osoblje biti u „pripravnosti“.

Poslovni sekretar Kvasi Kvarteng zatražio je vojnu pomoć civilnim vlastima, odnosno zahtev vojsci da obezbedi vozače ako bude potrebno. Saopštio je da, iako „Velika Britanija i dalje ima velike zalihe goriva“, zahtev je bio „razuman korak iz predostrožnosti“, dodajući da očekuje da će se potražnja vratiti na normalne nivoe „u narednim danima“. Ipak, rekao je da je vlada "svesna problema lanca snabdevanja benzinskih pumpi i da preduzima korake da ih prioritetno olakša".

"Ako bude potrebno, raspoređivanje vojnog osoblja obezbediće lancu snabdevanja dodatne kapacitete kao privremenu meru za ublažavanje pritisaka izazvanih skokovima u lokalnoj potražnji za gorivom", dodao je on.

Ostin je primetio da se val panične kupovine, koji se nastavio tokom vikenda, sada "smiruje" i da se potrošači vraćaju "normalnim kupovnim navikama".

Po nalogu sekretara za saobraćaj Granta Šapsa, vozačke dozvole koje se izdaju vozačima kamiona i drugima koji prevoze potencijalno opasnu robu, uključujući gorivo, takođe su produžene u nadi da će zadržati više cisterni na putu. Oni sa dozvolama koje ističu između 27. septembra i 31. decembra sada će imati rok do 31. januara da ih obnove.

„Produženje dozvola dodatno će olakšati svaki pritisak na vozače goriva uklanjanjem potrebe za dodatnim kursevima i osiguravajući im da mogu nastaviti da pružaju svoje vitalne usluge na našim putevima“, rekao je Šaps.

Strah od nestašice goriva čak je naterao Udruženje lekara Velike Britanije da zatraži hitne mere kako bi se hitnoj pomoći omogućilo da ima prioritet na pumpama, jer „postoji stvaran rizik da osoblje [Nacionalne zdravstvene službe] neće moći da uradi svoje poslove ”u slučaju da benzinske pumpe presuše ostanu bez goriva".

„Radnici hitne pomoći i neophodni radnici oslanjaju se na gorivo radi putovanja na posao i radi svog posla, bilo da se radi o bolnicama, ordinacijama i drugim zdravstvenim ustanovama, bilo da hitna pomoć treba da stigne do ljudi kojima je pomoć hitno potrebna, a lekari opšte prakse da posećuju veoma bolesne pacijente kod kuće“, rekao je u saopštenju predsedavajući Čand Nagpal.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Toby Melville / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska devizna sredstva porasla su za 0,8% tokom sedmice zaključno sa 15. oktobrom, dostigavši 620,3 milijarde dolara, pokazuju najnoviji podaci Centralne banke Rusije. Rusija drži pete po veličini svetske...


Posle neuspešnih pokušaja da se obnovi dugoročni ugovor o gasu iz Rusije za Moldaviju, koja pati od nestašice, "Gasprom" je najavio da bi isporuke mogle biti obustavljene sledećeg meseca...

Situaciji na evropskom energetskom tržištu moglo bi pomoći pokretanje gasovoda "Severni tok 2", smatraju predsednici odbora Bundestaga za ekonomiju i energetiku, kao i za ekonomsku saradnju i razvoj, Klaus...


Isporuke gasa ruskog energetskog giganta "Gasproma" u zemlje koje nisu iz ZND (Zajednica nezavisnih država) povećale su se za 13,1% od početka godine na 152,2 milijarde kubnih metara, saopštila...


Prvi krak gasovoda "Severni tok 2" napunjen je tehničkim gasom, te se vrše pripreme za punjenje drugog, navodi se u saopštenju operatera projekta "Severni tok 2" AG. "Završ


Ostale novosti iz rubrike »