eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Gasprom“ potpisao 15-godišnji ugovor sa Mađarskom o snabdevanju gasom preko Srbije

„Gasprom“ potpisao 15-godišnji ugovor sa Mađarskom o snabdevanju gasom preko Srbije
27.09.2021. god.
 
"Gasprom" i Mađarska su dogovorili isporuke gasa do kraja 2036. godine, prenose RIA Novosti.

Ceremonija potpisivanja održana je u Budimpešti, kojoj su prisustvovali zamenik predsednika Upravnog odbora i generalni direktor "Gasprom eksporta" Elena Burmistrova i mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.


"Gasprom" je u svom saopštenju pojasnio da su dva dugoročna ugovora o isporuci ruskog gasa Mađarskoj potpisana između "Gasprom ekpsorta" i "MVM CEEnergy" Ltd.

Ukupan obim ugovora je isporuka do 4,5 milijardi kubnih metara godišnje u narednih 15 godina.

Ranije je Sijarto rekao za RIA Novosti da će mađarska strana dobijati 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje tokom čitavog trajanja ugovora. Od toga će 3,5 milijardi ići kroz Srbiju, a milijardu kroz Austriju.

Druga važna komponenta novih sporazuma je diverzifikacija isporuka za takve zalihe. Mađarska će već 1. oktobra početi da prima gas iz "Gasproma" kroz gasovod "Turski tok" i dalje kroz prenosne sisteme gasa jugoistočne Evrope, rekla je Burmistrova.
 
Sporazum, koji će stupiti na snagu 1. oktobra, predviđa mogućnost promene uslova nakon 10 godina.

Krajem prošle godine, Mađarska je uvezla 8,6 milijardi kubnih metara ruskog gasa, što je najveća cifra u poslednjih 12 godina.

Kijev je saopštio da je razočaran odlukom Mađarske da zaobiđe Ukrajinu. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje obećalo je da će zatražiti od Evropske komisije da proveri da li je ugovor u skladu sa evropskim zakonodavstvom o energetici.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Astapkovič/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle neuspešnih pokušaja da se obnovi dugoročni ugovor o gasu iz Rusije za Moldaviju, koja pati od nestašice, "Gasprom" je najavio da bi isporuke mogle biti obustavljene sledećeg meseca...


Situaciji na evropskom energetskom tržištu moglo bi pomoći pokretanje gasovoda "Severni tok 2", smatraju predsednici odbora Bundestaga za ekonomiju i energetiku, kao i za ekonomsku saradnju i razvoj, Klaus...


Isporuke gasa ruskog energetskog giganta "Gasproma" u zemlje koje nisu iz ZND (Zajednica nezavisnih država) povećale su se za 13,1% od početka godine na 152,2 milijarde kubnih metara, saopštila...

Prvi krak gasovoda "Severni tok 2" napunjen je tehničkim gasom, te se vrše pripreme za punjenje drugog, navodi se u saopštenju operatera projekta "Severni tok 2" AG. "Završ


MMF procenjuje da će još 65 do 75 miliona ljudi pasti u siromaštvo do kraja 2021. godine


Ostale novosti iz rubrike »