eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Poljska nema ovlašćenja da uloži veto na sertifikaciju „Severnog toka 2“ - Nemačka

RT: Poljska nema ovlašćenja da uloži veto na sertifikaciju „Severnog toka 2“ - Nemačka
25.09.2021. god.

Poljska energetska kompanija "PGNiG" neće imati pravo veta na sertifikaciju ruskog gasovoda "Severni tok 2", navodi se u saopštenju nemačke regulatorne agncije za energiju "Bundesnecagentur" (BNetzA).


Firma sa sedištem u Varšavi, međutim, dobiće priliku da iznese argumente tokom postupaka sertifikacije gasovoda, dodaje se u saopštenju, prenosi TASS.


„Savezna mrežna agencija dala je pozitivan odgovor na prijave PGNiG SA i PST GmbH zbog njihovog učešća u procesu sertifikacije“, rekla je agenciji šef odelenja za medije Fiet Vulf.

"Uključene strane mogu učestvovati u upravnom procesu, posebno imaju pravo da iznesu svoje gledište. Uključene strane nemaju pravo veta”, dodala je Vulf.

Poljska državna energetska kompanija podnela je u avgustu zahtev za učešće u postupku sertifikacije, tvrdeći da ruski energetski gigant "Gasprom" ne želi da se pridržava energetskih propisa EU. PGNiG optužuje "Gasprom" da izbegava „primenu zahteva u vezi sa razdvajanjem vlasništva“, ugrožavajući tako konkurentno okruženje na energetskom tržištu EU.

Ranije ovog meseca, "Gasprom" je objavio o završetku građevinskih radova na gasovodu "Severni tok 2", koji ide od Rusije do Nemačke kroz Baltičko more. Međutim, kompanija i dalje čeka evropsku sertifikaciju koja potvrđuje da gasovod ispunjava tehničke propise EU za početak isporuke gasa.

Gasovod će takođe biti registrovan kod nemačke regulatorne agncije za energiju, koja ima rok do 8. januara 2022. da izda sertifikat.

Prema zakonu EU, agencija ne može zvanično zabraniti pumpanje gasa, ali ako započne pre nego što se završe potrebne procedure registracije, operater "Severni tok 2" AG će se suočiti sa novčanim kaznama.

Gasovod "Severni tok 2", koji bi trebalo da poveća godišnje isporuke ruskog prirodnog gasa Nemačkoj za do 55 milijardi kubnih metara, naišao je na brojne blokade, a Poljska je jedan od njegovih najglasnijih protivnika.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AFP / Tobias Schwarz / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle neuspešnih pokušaja da se obnovi dugoročni ugovor o gasu iz Rusije za Moldaviju, koja pati od nestašice, "Gasprom" je najavio da bi isporuke mogle biti obustavljene sledećeg meseca...


Situaciji na evropskom energetskom tržištu moglo bi pomoći pokretanje gasovoda "Severni tok 2", smatraju predsednici odbora Bundestaga za ekonomiju i energetiku, kao i za ekonomsku saradnju i razvoj, Klaus...


Isporuke gasa ruskog energetskog giganta "Gasproma" u zemlje koje nisu iz ZND (Zajednica nezavisnih država) povećale su se za 13,1% od početka godine na 152,2 milijarde kubnih metara, saopštila...

Prvi krak gasovoda "Severni tok 2" napunjen je tehničkim gasom, te se vrše pripreme za punjenje drugog, navodi se u saopštenju operatera projekta "Severni tok 2" AG. "Završ


MMF procenjuje da će još 65 do 75 miliona ljudi pasti u siromaštvo do kraja 2021. godine


Ostale novosti iz rubrike »