eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Vlada Srbije usvojila odluku o visini minimalne cene rada

Vlada Srbije usvojila odluku o visini minimalne cene rada
09.09.2021. god.
lada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da visina minimalne cene rada za period januar–decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času (u neto iznosu), čime je minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Na sednici je doneta odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima sa ciljem praćenja, usmeravanja i koordiniranja aktivnosti vezanih za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovođenja Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ovo telo će se, kroz delovanje stručnih radnih grupa, baviti i unapređenjem bezbednosti puteva, rada i efikasnosti saobraćajne policije, sudova i tužilaštava, bezbednosti dece u saobraćaju, a kroz preventivno i edukativno delovanje biće zaduženo za povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Vlada je dala saglasnost da se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID-19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Savezne Republike Nemačke, a kojom se, uz ovu potvrdu, omogućava ulazak u Republiku Srbiju bez negativnog PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV – 2 ili antigen FIA RAPID testa.

Usvojen je i Okvirni dokument Republike Srbije za izdavanje zelenih obveznica, koje imaju za cilj obezbeđivanje finansiranja projekata koji doprinose ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Usvajanjem dokumenta, Srbija je postala prva država na Balkanu koja se javno izjasnila o posvećenosti promovisanja svesti o ekološkom, društvenom i korporativnom upravljanju projektima u oblasti ublažavanja klimatskih promena i zaštite životne sredine, a što će državi omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala u „ESG“ formatu.

Zelene obveznice, čije se tržište poslednjih godina sve više razvija, predstavljaju relativno novi oblik finansiranja projekata u oblasti ublažavanja efekata klimatskih promena, a zahvaljujući povećanju klimatske svesti investitora i potražnji za ulaganjem u ovaj vid finansiranja.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo iz dosadašnje saradnje, kao i činjenicu da bolje poznavanje jezika i kulture značajno doprinosi  daljem učvršćivanju veza dve države, doneta je odluka o zaključivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o Nemačkoj školi u Beogradu.

Škola će se sastojati od razreda opšteobrazovnog školskog sistema Savezne Republike Nemačke, kao i od vrtića sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a delatnost će se obavljati u skladu sa pravnim propisima koji važe za nemačke škole u inostranstvu.

Polaznici će imati mogućnost da steknu srednjoškolsko obrazovanje prvog stepena nakon završenih devet, a nemačku maturu nakon završenih 12 godina obrazovanja.

Vlada je utvrdila posebne iznose koji se plaćaju za vreme trajanja „Dečje nedelje“ u 2021. godini na svaku prodatu kartu u mesnom i međumesnom prevozu u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, kao i na svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop, kulturne i sportske priredbe i na svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem.

„Dečja nedelja“ organizuje se svake godine u prvoj punoj nedelji oktobra sa ciljem unapređivanja razvoja društvene brige o deci putem organizovanja kulturnih, obrazovnih i rekreativnih manifestacija posvećenih deci.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: srbija.gov.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Moldavije Maja Sandu rekla je na pres konferenciji da je zatražila pomoć od Rumunije, Poljske, Nemačke i Azerbejdžana za prevazilaženje gasne krize. „Kao predsed


Da bi obezbedio dovoljne zimske zalihe gasa za celu Evropu, ruski energetski gigant "Gasprom" mora da počne da povećava količine u svojim skladišnim jedinicama u EU, kada zadovolji domaću...

Cene prirodnog gasa pale su danas na evropskim tržištima ispod 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon što je ruski energetski glavni "Gasprom" obećao da će napuniti evropska podzemna...


Kina je dramatično povećala uvoz uglja iz Rusije kako bi nadoknadila nestašice uzrokovane tekućim trgovinskim sukobom sa Australijom, nekada najvećim dobavljačem uglja. Prema carinskim pod

Moldavija je potpisala ugovor sa poljskom državnom energetskom kompanijom "PGNiG" za malu jednokratnu kupovinu prirodnog gasa nakon što Kišinjev nije uspeo da se dogovori o ugovoru o snabdevanju sa...


Ministarstvo ekonomije i tehnologije Nemačke savetovalo je energetsku regulatornu agenciju da nastavi sa sertifikacijom gasovoda "Severni tok 2", saopštivši da on ne predstavlja pretnju po bezbednost snabdevanja gasom Nemačke...


Ostale novosti iz rubrike »