eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska ekonomija bi mogla postići bolji učinak nego što se očekivalo nakon krize sa pandemijom - Svetska banka

RT: Ruska ekonomija bi mogla postići bolji učinak nego što se očekivalo nakon krize sa pandemijom - Svetska banka
01.04.2021. god.

Svetska banka je povećala izglede za rusku ekonomiju. Uprkos postojećim sankcijama i rizicima povezanim sa pandemijom, očekuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) zemlje porasti za oko 3%.

Banka očekuje da će se poverenje potrošača i poslovanja u Rusiji još više poboljšati, otvarajući put za postepeni ekonomski oporavak, ukoliko u zemlji ne bude trećeg talasa pandemije.

Prema prognozi, ruski BDP treba da poraste za 2,9% i 3,2% u 2021. i 2022. godini, navodi Banka u svom najnovijem izveštaju, što je više od decembarskih projekcija koje su ruskom ekonomskom rastu dale rast 2,6% za ovu godinu i 3,0% za 2022. godinu.

Revizija prognoze usledila je zbog smanjenja BDP-a nižeg od očekivanog 2020. godine, kada je širenje virusa dovelo do zaključavanja širom zemlje i brzog ublažavanja ograničenja, navodi se u izveštaju.

Međutim, oporavak ruske ekonomije i dalje se može suočiti sa nekoliko negativnih rizika. Izazovi bi mogli biti povezani sa mogućnošću novih sankcija i oklevanjem sa primanjem vakcina ili sa mogućom efikasnošću vakcina nižom od očekivane. Drugi rizik dolazi iz bankarskog sektora, koji može biti sklon pogoršanju kvaliteta usluga i profitabilnosti, delimično i zbog „pregrejanog“ domaćeg hipotekarnog tržišta.


Procene Svetske banke su niže od projekcija i ruske vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Prema najnovijem izveštaju Ministarstva za ekonomski razvoj Rusije, BDP bi trebao da se poveća za 3,3% 2021. i 3,4% 2022. godine. MMF je još optimističniji, prognozirajući da će ruski BDP u tom periodu biti veći za 3%, odnosno 3,9%.

Ranije ove nedelje, "Sakso" banka je saopštila da nedavni oporavak energetskog tržišta može da podstakne rusku ekonomiju u naredna tri meseca. Prema njenim procenama, rast BDP-a zemlje u drugom tromesečju biće vođen robnim sektorom, pri čemu se očekuje da će se naftom "Brent" do kraja juna trgovati po ceni od 68 dolara po barelu, a da će cena zlata iznositi 1.850 dolara po unci.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Vladimir Sergeev / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev


Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva

Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Moskva prkosi apokaliptičnim prognozama, piše časopis

Poljoprivredni proizvođači u Poljskoj su ogorčeni što njihovi ukrajinski konkurenti mogu da prodaju žito u EU bez plaćanja carina


Ograničenje se neće odnositi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije i na Južnu Osetiju, Abhaziju, Mongoliju i Uzbekistan.


Ostale novosti iz rubrike »