eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija utrostručila isporuke gasa Kini gasovodom „Snaga Sibira“

RT: Rusija utrostručila isporuke gasa Kini gasovodom „Snaga Sibira“
01.03.2021. god.


Ruski energetski gigant "Gasprom" je saopštio da je u februaru pumpao više gasa u Kinu gasovodom "Snaga Sibira" nego što je prvobitno planirao, utrostručivši zalihe u odnosu na isti mesec prošle godine.

„Izvoz gasa u Kinu gasovodom `Snaga Sibira` nastavlja da raste. Snabdevanje redovno premašuje naše dnevne ugovorne obaveze. Stvarni mesečni obim isporuka u februaru je 3,2 puta veći nego u februaru 2020. godine“, navodi se u saopštenju kompanije.


Prekogranični gasovod dužine 3.000 km počeo je sa zvaničnim isporukama ruskog prirodnog gasa u Kinu 2019. godine. Kapacitet istočne rute je 61 milijarda kubnih metara gasa godišnje, uključujući 38 milijardi kubnih metara za izvoz. Prošle godine  "Gasprom" je "Snagom Sibira" isporučio Kini 4,1 milijardu kubnih metara gasa, te planira da poveća izvoz za dodatnih šest milijardi kubnih metara.

Sporazum o snabdevanju gasom gasovodom "Snaga Sibira" postignut je 2014. godine, kada su "Gasprom" i Kineska nacionalna naftna korporacija potpisali 30-godišnji ugovor. To je najveći "Gaspromov" sporazum ikada i prvi gasovod za prirodni gas između Rusije i Kine.

Rusija je spremna da dodatno poveća isporuke gasovoda u Kinu, uključujući i projekat "Snaga Sibira 2". Ovaj drugi gasovod ušao je u fazu projektovanja prošle godine i moći će da isporuči čak 50 milijardi kubnih metara gasa kada bude završen. "Gasprom" namerava da postane najveći kineski dobavljač prirodnog gasa, čineći više od 25 procenata kineskog uvoza do 2035. godine.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Maxim Shemetov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Jazak imuno – voda obogaćena mineralima


Nemačka se zalaže za izgradnju "Severnog toka 2" i želi da razvije trgovinske odnose sa Rusijom, rekla je kancelar Angela Merkel na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Prema

Jermenski parlament ratifikovao je sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije.


Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) saopštila je da je pokrenula postupak protiv „Gugla“ zbog zloupotrebe njegovog dominantnog položaja na tržištu u uslugama video hostinga.

"Rosatom" će biti izbačen sa liste kandidata za izgradnju nuklearne elektrane Dukovani nakon što su češke vlasti optužile ruske specijalne službe za umešanost u eksploziju u skladištu municije 2014....


  Od 1. januara do 15. aprila 2021. godine, prema preliminarnim podacima, "Gasprom" je povećao proizvodnju gasa za 12% (za 17 milijardi kubnih metara) u odnosu na isti period prošle...


Ostale novosti iz rubrike »