eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rusija sve više izvozi robu koja ne spada u sirovine i energente

Rusija sve više izvozi robu koja ne spada u sirovine i energente
19.02.2021. god.
Rusija je u 2020. godini izvezla nesirovinske i neenergetske proizvode u vrednosti od 161,3 milijarde dolara, što je skoro 4% u poređenju sa pokazateljem za 2019. godinu, saopštila je Veronika Nikišina, generalni direktor Ruskog centra za izvoz (RCI).


„I pored svih poteškoća, prošle godine je zabeležen rekord u izvozu ruske nesirovinske neenergetske robe. U 2020. godini smo stigli do psihološkog praga od 161,3 milijarde dolara izvezenih artikala, što je više nego 2018. (154,3 milijarde dolara) i 2019. godine (155,1 milijarda dolara)“, prenosi agencija TASS izjavu Nikišine.


Prema podacima koje iznosi Ruski centar za izvoz (RCI), osnovni deo strukture nesirovinskog neenergetskog izvoza čine proizvodi industrije metala (20,8%), mašinogradnje (17,7%), prehrambenog sektora (17,3%) i hemijske industrije (16%). U agrarno-industrijskom sektoru najveći rast su zabeležili izvoznici pšenice (izvoz je uvećan za 1,8 milijardi dolara) i suncokretovog ulja (izvoz uvećan za 600 miliona dolara). U RCI je naglašeno da su ruski poljoprivrednici u 2020. godini ostvarili prinose od 133 miliona tona žita, što je drugi rezultat u istoriji Rusije. Pri tome treba imati u vidu da je snabdevanje namirnicama bilo otežano zbog pandemije i mnogobrojnih zabrana i ograničenja, što je doprinelo uvećanju izvoza.

Još jedan ključni segment je bio izvoz polietilena, koji je uvećan za 449 miliona dolara u poređenju sa 2019. godinom. U Ruskom centru za izvoz se ističe da je usled pandemije korona virusa povećana potražnja za lekovima, papirnom i plastičnom ambalažom i pakovanjima, zaštitnim sredstvima i medicinskim aparatima, a to su ruski proizvođači takođe izvozili.

Najviše robe koja ne spada u sirovinski i energetski sektor izvezeno je u Kinu (16,369 milijardi dolara), Kazahstan (12,284 milijarde dolara), Belorusiju (9,368 milijardi dolara), Tursku (8,148 milijardi dolara) i Holandiju (6,237 milijardi dolara).

Prema podacima RCI, Rusija je dostigla maksimalan pokazatelj nesirovinskog neenergetskog izvoza u decembru 2020. godine, kada je izvezena roba vredna 18,8 milijardi dolara, što je apsolutni mesečni rekord. Prethodni rekord je zabeležen u decembru 2017. godine i iznosio je 17,9 milijardi dolara.

Ruski centar za izvoz podseća da je u sklopu nacionalnog projekta „Međunarodna kooperacija i izvoz“ formulisan nacionalni cilj razvoja izvozne konkurentnosti, a to je da vrednost nesirovinskog i neenergetskog izvoza do 2030. godine dostigne rast od 70%.

U decembru je ruski premijer Mihail Mišustin na forumu „Proizvedeno u Rusiji – 2020“ podsetio na cilj koji je postavio predsednik Vladimir Putin – da se do 2030. godine zabeleži rast izvoza nesirovinske neenergetske robe u vrednosti od najmanje 70% u poređenju sa pokazateljem iz 2020. godine. U tu svrhu je korigovan nacionalni projekat „Međunarodna kooperacija i izvoz“ i sada su u njemu preciznije propisane mere koje će omogućiti da izvozni potencijal Rusije maksimalno dođe do izražaja, istakao je premijer.

Russia beyond


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vitaliй Timkiv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Jazak imuno – voda obogaćena mineralima


Nemačka se zalaže za izgradnju "Severnog toka 2" i želi da razvije trgovinske odnose sa Rusijom, rekla je kancelar Angela Merkel na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Prema

Jermenski parlament ratifikovao je sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Srbije.


Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) saopštila je da je pokrenula postupak protiv „Gugla“ zbog zloupotrebe njegovog dominantnog položaja na tržištu u uslugama video hostinga.

"Rosatom" će biti izbačen sa liste kandidata za izgradnju nuklearne elektrane Dukovani nakon što su češke vlasti optužile ruske specijalne službe za umešanost u eksploziju u skladištu municije 2014....


  Od 1. januara do 15. aprila 2021. godine, prema preliminarnim podacima, "Gasprom" je povećao proizvodnju gasa za 12% (za 17 milijardi kubnih metara) u odnosu na isti period prošle...


Ostale novosti iz rubrike »