eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Izbacivanje dolara: Rusija se rešila više od 96% svog udela u američkom dugu

RT: Izbacivanje dolara: Rusija se rešila više od 96% svog udela u američkom dugu
18.05.2020. god.

 
Moskva je nastavila da prodaje hartije od vrednosti američkog trezora, smanjujući zalihe u martu za 8,73 milijarde dolara, pokazuju najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

Udeo Rusije u američkom državnom dugu iznosio je 3,8 milijardi dolara u martu, u poređenju sa 12,5 milijardi dolara mesec dana ranije. Pre tri godine, iznos je bio 105 milijardi američkih dolara. Moskva je u tom periodu likvidirala preko 96 odsto svojog udela. Dugoročne hartije od vrednosti američke državne blagajne smanjile su se za 928 miliona dolara, dok su kratkoročne hartije od vrednosti opale za 7,8 milijardi dolara, na samo 473 miliona dolara.

Japan je i dalje najveći vlasnik državnog duga od juna 2019. godine. Tokio je u martu držao američke državne zapise u vrednosti od 1,27 biliona dolara, povećavši ulaganje za 3,4 milijarde dolara u odnosu na mesec ranije.

Drugi vodeći inostrani vlasnik američkih državnih hartija od vrednosti je Kina, te je nastavila da skromno smanjuje udeo u američkom dugu, smanjujući svoj portfelj za 10,7 milijardi na bilion dolara.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / Mike Kemp / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Evropske cene gasa juče su premašile 900 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon izveštaja o odluci "Gasproma" da ne rezerviše dodatne kapacitete za tranzit gasa preko ukrajinske teritorije.


Kina planira "postojano i razborito" da promoviše internacionalizaciju svoje valute, juana, objavila je Narodna banka Kine, obećavajući da će pojačati nadzor prekograničnih tokova kapitala i sprečiti sistemske rizike.

Kompanija NIS upoznaće posetioce ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu sa benefitima koje nudi NIS Agro program, kao i sa bogatim spektrom proizvoda i usluga koje su dostupne...


Rusija raspolaže najvećim rezervama gasa na svetu, izjavio jje predsednik uprave „Gasproma“ Aleksej Miler. „Nećemo imati problema sa rezervama u narednih sto

Uloga dolara na ruskom i globalnom tržištu i dalje je značajna, ali će interesovanje za njega postepeno opadati u korist drugih valuta, posebno evra, prognozira guverner Centralne banke Rusije. ...


Lideri Luganske i Donjecke Narodne Republike, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin potpisali su sporazum o stvaranju jedinstvenog carinskog prostora i razvoju ekonomske integracije, prenosi RIA Novosti.


Ostale novosti iz rubrike »