BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Koliko je štetno dugo sedenje na radu u kancelarijama?

23.02.2014. god.


Dugotrajni boravak u sedećem položaju preti ozbiljnim zdravstvenim problemima i prevremenoj smrti. Ono što je ranije bilo jasno na intiutivnom nivou stručnjaci su potvrdili podacima zvanične medicinske statistike.

Zaključak je neutešan: ako čovek provodi sedeći više od 6 sati dnevno, postoji 40% verovatnoće da će umreti u narednih 15 godina. Hipodinamija je smrtonosno opasna, podvlači lekar optše prakse Ljudmila Lapa.

- Razvijaju se procesi limfostaze. Zaustavlja se limfa, a to je naš imunitet. I pri najmanjem dašku vetra, klima-uređaja, mogu da se pojave akutna oboljenja disajnih puteva koja se teško leče, zato što limfa stoji i umunitet ne radi. To je prvi momenat. Drugi momenat je da kada se čovek ne kreće, pojavljuju se proširene vene i problemi sa srcem, zato što je narušeno oticanje krvi iz vena. Treće: svaka hipodinamija je nedostatak kiseonika. Pati mozak. Misaone sposobnosti opadaju geometrijskom progresijom. I još nešto: kada se čovek ne kreće, njegov organizam se postepeno puni toksinima. Oni se talože u kapilarima koji prestaju da rade.

Pri tome ne treba misliti da od hipodinamije mogu da pomognu aktivne sportske aktivnosti. Posle 6-satnog radnog dana u stolici vežbe u sali samo će pogrošati situaciju, tvrdi lekar Ljudmila Lapa.

- Ako posle posla idemo još u fitnes-klub, tu treba biti oprezan. Zato što za sat intenzivnog treninta intoksikacija postaje još veća, limfa ne radi, organizam je pod stresom, krv se brzo zgrušava i posledice mogu da budu takođe nepovratne. Tačnije to ne samo da ne može da pomogne, već može i da škodi.

Gojaznost, dijabetes, hipertenzija, povišeni holesterol – sve to su posledice nedovoljnog kretanja. Stručnjaci su objedinili ove bolesti pod nazivom metabolički sindrom, poznatiji kao smrtonosna četvorka. Vama se čini da je vaš pritisak skočio zbog stresa ili magnetnih bura? Izmerite obim struka. Ako je kod muškaraca on veći od 94 centimetra, a kod žena od 80, znači da su oni u rizičnoj grupi kada se mast nagomilava oko unutrašnjih organa. Znači, organizam nije u stanju pravilno da usvaja glukozu. Veza je direktna. Zato ove bolesti kada se jednom pojave složeno se leče, ističe lekar patolog Aleksandar Šubin.

- Hipodinamija je jedan od uzroka metaboličkog sindroma – niza pokazatelja koji neizbežno vode čoveka ka pogibiji. Najbolje sredstvo od metaboličkog sindroma je fizička aktivnost. Zatim dijeta. I tek onda neki lekovi.

Ipak iz kancelarije može da se izađe živ i relativno zdrav. Radi toga ruski lekari preporučuju svakih pola sata da se ustaje na desetak minuta. Može makar da se prođe među stolovima, da se popije voda, tačnije da se natera limfa da se kreće, da se aktivizira izbacivanje toksina i sagorevanje kalorija. A posle posla najbolje je dobro se prošetati po vazduhu. Organizmu treba da diše. Tada će rizik od smrtonosne četvorke biti sveden na minimum.

Natalija Viktorova,

 


  • Izvor
  • Glas Rusije, foto: Golos Rossii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »