BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

U SAVINOM SELU ODRŽAN VELIKI 22. SKUP VASOJEVIĆA

 U SAVINOM SELU ODRŽAN VELIKI  22. SKUP VASOJEVIĆA
19.11.2013. god.

 SABRALI SE POTOMCI NEMANJIĆA


Vasojevići ukupljeni u Savinom Selu
Uz prisustvo brojnih posjetilaca iz različitih krajeva Srbije i Crne Gore u vojvođanskom mjestu Savino Selo i ove godine je na svečan način proslavljen veliki hrišćanski praznik Sveti Arhangel Mihailo, krsna slava Vasojevićâ, 16. novembara 2013. Bila je to jedinstvena prilika da se tokom dvodnevne svečanosti više stotina Vasojevićâ i njihovih gostiju, okupljenih oko krsnog imena, njegujući tradiciju svog zavičaja, još čvšće ujedine u jedno zajedničćko biće. 
Tako su se ponovo sreli stari znanci, rođaci i bratstvenici, učvršćena su i sklopljena nova prijateljstva i oživljene uspomene i sjećanja na slavne pretke. 
Pored dobre organizacije i tradicionalnog gostoprimstva domaćina, priređen je i bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali poznati  glumci, guslari i estradni umjetnici koji su davali poseban ton cijelom događaju. 
            Riječi pozdravava u ime domaćina uputili su predsjednik i potpredsjednik Udruženja Vasojevićâ iz Savinog Sela Marko Đukić i Vuk Dedović rekavši da je pitoma vojvođanska ravnica i ovoga puta, proslavljajući svetog Arhangela Mihaila, otvorila svoje srce i dušu svim iskrenim prijateljima i dobrotvorima.
     Dedović je rekao da je ovo bila godina jubileja u kojoj su proslavljeni značajni datumi. Od 800 godina manstira Đurđevi stupovi,koji je bio centar Balkana ove godine.On je istakao da ove godine proslavljamo 200 godina Njegoša, 100 godina beranske gimnazije i sve se to završilo sa današnjim bratskim okupljanjem ovdje u Savinom Selu.
      Marko Đukić  je pozdravio prisutne pogotovu je pozdravio mlade kojih je ove godine bilo najviše. On je kazao da bez obzira što živimo daleko, moramo se danas sjetiti Kosova i Metohije kojega neki danas izdaju.
             Svečanosti u Savinom Selu prisustvovala je i delegacija SO Berane koju su sačinjavali: Vuka Golubović, Raslav-Ćiro Babović, Relja Jovančević Dragomir Đukić, Jugoslav Račić, Goran Kiković, Željko Golubović, Branko Femić, Jasmina Đukić, Dobrivoje Dojo Vešović i Vojislav Vojo Dedović. Pored brojnih delegacija ove godine je skupu prisustvovala delegacija Srpske narodne odbrane Vasojevića i limske doline u sastavu: Branislav Otašević, David Lalić, Krsto Zogović i Dragiša Đurišić.
            Uz podsjećanje da je poslije Drugog svjetskog rata izvršena kolonizacija stanovništva iz ondašnjeg andrijevičkog i beranskog sreza u Savino Selo i to u dva navrata, gdje je svoj novi dom pronašlo oko 400 porodica iz Vasojevićâ, predsjednik opštine Vuka Golubović je poželio domaćinu da i u narednom periodu priređuje slične svečanosti.
            ''Saradnja između Berana i Savinog Sela traje dugi niz godina i ona će, nadam se, biti nastavljena i ubuduće. Tim prije, jer je Berane otvoren grad za sve dobronamjerne ljude ovoga svijeta i pozvao sve one koji nijesu posjetili Berane da to učine, i da što više borave u zavičaju svojih predaka,jer je najljepše tamo gdje se čovjek rodi.Mi izgrađujemo naš grad i povezujemo ga putevima sa okruženjem. To posvjedočava i najveće međunarodno mirotvorno priznanje ''Vjesnik mira'' koje je grad Berana nedavno dobilo'' - naglasio je Golubović.  On je podsjetio na velike jubileje Od 800 godina manstira Đurđevi stupovi, 200 godina Njegoša, 100 godina beranske gimnazije koja je iznjedrila veliki broj mudrih glava.
            Prigodnu besjedu održao je i prof. dr Milija Zečević, počasni predsjednik Udruženja Vasojevićâ, ističući da skup u Savinom Selu predstavlja izraz zajedničkih želja svih pripadnika velikog Vasovog plemena spremnih da njeguju tradiciju svoje postojbine, da se međusobno ispomažu i da udruženi pokažu svoje poštovanje prema precima.On je citirao riječi svetog Petra Cetinjskog koji rekao Crnogorcima i Brđanima ''držite se Boga i Rusije''.Istakavši da Udruženja Vasojevićâ, nije stranačko nego vanstranačko.Sjever Crne Gore odnosno i Vasojevići su zapostavljeni ,jer mi smo otišli a nismo zavičaj dovoljno pomogli.On je pozvao na slogu Vasojevića i Crne Gore i Srbije.
            Skup je pozdravio  predsjednik Udruženja Vasojevića dr Luka Kastratović podsjećajući da u Savinom Selu većinu stanovništva čine crnogorski kolonisti i njihovi potomci koji su prije šest decenija ''vozovima bez voznog reda'' došli u Panonsku niziju iz Doline Lima, usječene između krševitih predjela Berana, Andrijevice, Plava i Kolašina. 
 
Kastratović je rekao da Vasojevići slave velikog božjeg ugodnika Aleksendra Nevskog i Arhangela Mihaila. On je istakao da mnogi pokušavaju da Vasojevićima ospore Nemanjićko porijeklo. Zato budimo ponosni na našu slavnu prošlost i na naše velikane, koji su se slavno borili u balkanskim i prvom svjetskom ratu.
            U ime Udruženja Vasojevića iz Berana govorio je dr Raslav-Ćiro Babović, uz želju da sveti Arhangel Mihailo svojim anđeoskim krilima obasja i zaštiti pripadnike velikog Vasovog plemena i da unese sjaj, sreću i radost u njihove domove. Rekavši da ''još nas ima pored Lima''. Skup su pozdravili i Nebojiša Perović, advokat iz Beograda koji je iz Peći i glumac Branko Babović. U kulturno zabavnom programu nastupili su guslar Zoran Samardžić i estradni umjestnici Branka Šćepanović i Miloje Bubanja, s tim što je slavlje krunisano u ugostiteljskom objektu ''Polimlje'' vlasnika Radojka Radivojevića.Na skupu  su podijeljeni zavičajni časopisi: ''Glas Vasojevića'', ''Glas Holmije'' i ''Penzioner'' i '' Sloboda''.Poklone knjige za djecu u Beranama i Andrijevici  uručio je Novo Ćulafić.
Program je kao i ranijih 18. godina vodio uspješno i vispreno novinar Petko Koprivica.                                                                                
        Prilog pripremio GORAN KIKOVIĆ,glavni i odgovorni urednik '' GLAS HOLMIJE''


  • Izvor
  • Goran Kiković, predsjednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ratni brodovi Tihookeanske flote, zajedno sa pomorskom avijacijom, prvi put u modernoj istoriji izvode vežbe u centralnom delu Tihog okeana, saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević ocijenio je da su sada na potezu predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, te da od njih zavisi...

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je najavu američkih vlasti da će uvesti


Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio je odmah po povratku u SAD da je Rusija spremna na konstruktivni dijalog kako bi se rešili problemi u bilateralnim odnosima. Međutim,...


Tim Vojske Srbije iz sastava 72. Brigade za specijalne operacije upućen je u zonu vojne operacije Evropske unije „Atalanta“, gde će do druge polovine oktobra biti angažovan na zaštiti...


Ostale novosti iz rubrike »