BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Alkohol - stvar ukusa

Alkohol - stvar ukusa
22.04.2013. god.


Grupa istraživača iz Univerziteta u američkoj državi Indijana objavila je da je glavni uzrok uključivanja «centara zadovoljstva» u ljudskom mozgu prilikom upotrebe alkohola ukus pića, a ne etilni špiritus, koji se u njemu sadrži. Tokom eksperimenta pedesetorici muškaraca je bilo predloženo nekoliko vrsta žestokih pića, koja su oni poznavali. Prilikom njihove upotrebe kod dobrovoljaca su pratili reagovanje organizma i lučenje hormona. Saznalo se da već osećaj ukusa u ustima, naprimer, piva – pre nego što se alkohol nađe u krvi - izaziva lučenje hormona zadovoljstva, dopamina.

Između ostalog, u ovom je slučaju pivo posebno lukavo piće, mnogi ga ne smatraju za alkohol. Međutim, to je varka, od njega isto tako nastaje zavisnost, kao i od žestokih pića, - uverevaju stručnjaci.

Zato francuska tradicija da se za ručkom popije čaša crnog vina ili nemačka tradicija da se u podne popije krigla piva ne spadaju u kulturu pijenja, već su očiti znak alkoholizacije društva.

Naučnici smatraju da su najopasnija alkoholna pića takozvani laki alkohol. Prvo mesto zauzimaju kokteli u limenkama, koji imaju, činilo bi se, bezazleni ukus limunade, što se kod nas ne asocira s alkoholom. Pri tome jedna limenka koktela od 9 odsto je jednaka 1,1 deci votke. Sve to ne bi bilo tako strašno da nije sintetičnih dodataka i pojačavača ukusa, koji pogoršavaju apetit.

Na drugom mestu se nalazi plemićko piće – šampanjac. U zoni rizika se ono našlo zbog mehurića ugljendioksida, zahvaljujući kojima alkohol brzo dospeva u krv. Jedini način da se čovek ne opije je dobra meza.

Ljudi, koji boluju od dijabetisa, moraju da zaborave na likere. Oni povećavaju nivo šećera u krvi, te su sposobni da ozbiljno povrede gušteraču.

Na pitanje kako da se pije, a da se ne napije, kao i šta je preporučljivo od žestokih pića, što manje ugrozi zdravlje, odgovara psihijatar-narkolog, glavni lekar Klinike psihološke adaptacije Aleksej Magalif.

- Kultura upotrebe alkohola se sastoji pre svega u tome, što čovek ceni gozbu, gde je alkohol neki dodatak kulinarske akcije, gde su glavni razgovor s drugim čovekom ili drugim ljudima, ukusna jela i pauze u upotrebi alkohola, gde se kvaliteni alkohol preslojava hranom. Zato mamurluk pri takvoj upotrebi kvalitetnog alkohola nastaje vrlo retko i u dosta slabom obliku.

Mnogi su sigurno primetili da su u mladim godinama mogli da se vesele tokom čitave noći, pri tome su normalno funkcionisali čitav sledeći dan, ali se kasnije ta lakoća postepeno gubi. Stvar je u izradi fermenata, koji su odgovorni za cepanje alkohola u krvi. Otprilike posle 23. godine, kada čovek konačno prestaje da raste, ćelije se obnavljaju svake godine sve sporije. Izrađuje se manje fermenata. Naučnici preporučuju da se u to vreme odustane od jeftinih vrsta piva, vina i žesokih pića, koji u većini slučaja sadrže mnogo dodataka. Svakako, ne sme se zaboraviti ni na osećaj mere.  • Izvor
  • Glas Rusije, foto: © Flickr.com/gwenflickr/ss-by-sa 3.0/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador Ruske Federacije u BiH, Igor Kalabuhov, rekao je da ne planira sarađivati s visokom predstavnikom Kristijanom Šmitom.


 Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je iznenada u 71. godini, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu inostranih poslova.


Uništena Republika Srbska Krajina, razorena Republika Srbska, razorena SR Jugoslavija, oteto Kosovo...

  Košarkašice Srbije pobedile su Kinu u utakmici četvrtine finala Olimpijskih igara i plasirale se u polufinale najvećeg svetskog takmičenja. Srbija je danas bila bolja od Kine rezultatom 77-70.


Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


Ostale novosti iz rubrike »