BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Kine

Čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Kine
28.10.2021. god.

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas, u razgovoru sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem, da Srbiju i Kinu vežu čelično prijateljstvo i sveobuhvatno strateško partnerstvo, kao i uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa.

Selaković je izrazio zadovoljstvo povodom prve bilateralne posete ministra Vanga Srbiji, iako je šef kineske diplomatije i ranije boravio u posetama našoj zemlji kao član delegacija kineskog premijera i predsednika.

Prema njegovim rečima, ovo je ujedno i prva bilateralna poseta šefa kineske diplomatije Beogradu nakon više od deset godina.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se, uprkos izazovima sa kojima se čitav svet suočava usled pandemije COVID-19, bilateralni odnosi Srbije i Kine neometano razvijaju, i da je očuvan intenzitet političkog dijaloga i razmene poseta na visokom nivou.

Ministar je istakao da se Srbija ponosi izuzetnim bilateralnim odnosima sa Kinom, kojima posebnu dimenziju daju bliski i prijateljski odnosi predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Selaković je rekao i da će se, uprkos odlaganju do kojeg je došlo zbog pandemije koronavirusa, ubrzo realizovati najavljena poseta kineskog predsednika Srbiji.

On je izrazio očekivanje da će Protokol o saradnji ministarstva spoljnih poslova Srbije i Kine, koji je danas potpisan, doprineti daljem jačanju inače veoma dobre saradnje resornih ministarstva.

Takođe, ministar je napomenuo da bi od velikog značaja bilo i što skorije održavanje bilateralnih političkih konsultacija na nivou zamenika ministara, kao i konsultacija u oblasti konzularne saradnje.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija veoma ceni dosledan stav i podršku Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, posebno zahvalivši na jasnoj podršci u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama.

Selaković je, istovremeno, poručio i da Srbija čvrsto podržava politiku „jedne Kine“ i princip „jedna zemlja - dva sistema“.

Prema njegovim rečima, Srbija pruža aktivnu i snažnu podršku globalnoj inicijativi „Pojas i put“, kao i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ.

On je preneo da Srbija podržava sve inkluzivne inicijative koje podstiču globalni razvoj i pružaju jednaku šansu svim zemljama, bez obzira na njihovu veličinu i broj stanovnika, i u tom duhu, podržava i „Inicijativu za globalni razvoj“, koju je predsednik Kine Si Đinping predstavio u svom govoru na 76. zasedanju Generalne skupštine UN.

Kako je istakao, uvereni smo u to da će pomenuta inicijativa doprineti daljem jačanju multilateralizma, pravednog međunarodnog poretka i miroljubivog razvoja, a na dobrobit čitavog čovečanstva.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, Selaković je poručio da je Kina najvažniji trgovinski partner Srbije u Aziji, i izrazio zadovoljstvo što naša razmena beleži konstantan rast.

On je posebno naglasio da je u poslednjih pet godina utrostručena trgovinska razmena između dve zemlje, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog uspešnog rada kineskih kompanija u Srbiji i zajedničkih projekata u oblasti energetike i infrastrukture.

Vang Ji je naglasio da je potvrda izvanrednih odnosa dveju zemalja i činjenica da su uzajamne posete ministra Selakovića Kini, kao i njegova aktuelna poseta Srbiji, realizovane u periodu kraćem od pola godine, što, takođe, svedoči o značaju koji obe zemlje pridaju međusobnim odnosima i partnerstvu.

Naša strana veoma ceni tradicionalno prijateljstvo, koje je izdržalo različita iskušenja, kao i izazove i promene na međunarodnom planu, rekao je Vang i dodao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine obnovljeno pod snažnim rukovodstvom predsednika Vučića i Sija.

Kina će uvek biti lojalan partner Srbiji. Cilj mog dolaska je da se održi intenzitet produbljenog strateškog dijaloga sa srbskim rukovodstvom i dodatno unapredi ukupna saradnja, poručio je Vang.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: srbija.gov.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Stručnjnjaci Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije tokom posete Srbiji održali su časove sa oficirima Vojske Srbije, posebno razmenivši svoja iskustva u borbi protiv militanata, navodi se na...

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev sastao se u Moskvi sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i razgovarao o razvoju bezbednosne saradnje, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti RF....


Širenje NATO-a dalje na istok je crvena linija za Moskvu, a moguće pridruživanje Ukrajine bloku koji predvode SAD je jednostavno neprihvatljivo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Međunarodna kosmička stanica (MKS) bila je prinuđena da prilagodi svoju orbitu kako bi izbegla kosmički otpad zaostao od američke letelice, saopštio je šef ruskog kosmičkog programa. Potencijal


  Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu intervenciju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, u kojoj bi moglo da bude uključeno oko 94.300 vojnika, izjavio je u ukrajinski...


Ostale novosti iz rubrike »