BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo karakteristike prve ultralake kosmičke rakete

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo karakteristike prve ultralake kosmičke rakete
09.10.2021. god.

Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo je tehničke karakteristike nove ruske ultralake rakete-nosača "Irkut".

Materijal je objavljen u novom broju časopisa "Kosmičeskaя tehnika i tehnologii", koji izdaje raketno-kosmička korporacija "Эnergiя".

Činjenica da Rusija razvija univerzalni mobilni kosmički raketni kompleks pod imenom "Irkut" postala je poznata krajem septembra iz godišnjeg izveštaja "Roskosmosa". Specijalisti Energije navode da projekat sprovodi "CNIImaš", prenose RIA Novosti.


Planirano je da se nova raketa lansira sa kosmodroma Pleseck. Pretpostavlja se da će biti dva tipa - za jednokratnu upotrebu i za višekratnu upotrebu, sa povtakom pomoću krila.

Lansirna težina rakete za jednokratnu upotrebu biće 23,6 tona. Moći će da ponese 584 kilograma tereta u nisku orbitu (200 kilometara), a 84 kilograma u geostacionarnu orbitu. Raketa za višekratnu upotrebu biće teža, odnosno 25 tona. Moći će da ponese 398 kilograma tereta u orbitu blizu Zemlje, a 60 kilograma u geostacionarnu orbitu.

Planirano je da se kao gorivo koristi kiseonik i metan u raketi i heptil sa amilom u gornjoj fazi.

Prvo lansiranje oba tipa nosača zakazano je za 2024. godinu.

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Ministerstvo oboronы RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Uskoro će biti otvoreno predstavništvo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u Beogradu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin tokom razgovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.


Pogoršanje diplomatskog sukoba u Evropi jedno je od ključnih pitanja o kojima će se razgovarati tokom razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena, navodi...

Rusija je prvi put rasporedila raketni sistem "Bastion" na ostrvu Matua u Tihom okeanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. "Bastion" je mobilni odbrambeni sistem koji može da gađa brodove. ...


Evropa se možda vraća u situaciju vojne konfrontacije, a NATO potpuno odbija da sasluša sve ruske predloge za deeskalaciju tenzija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Svesna značaja pružanja podrške u nastavku borbe protiv pandemije izazvane korona virusom, kao i brige o zdravlju zajednice, kompanija NIS donirala je pijaću vodu „Jazak“ zdravstvenim ustanovama širom Srbije....


Bilateralna saradnja Moskve i Beograda je višestruka, dinamično se razvija u različitim oblastima, uključujući i vojnu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na radnom sastanku sa ministrom unutrašnjih...


Ostale novosti iz rubrike »