BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Deset Albanaca uhapšeno na Kosovu nakon što su napali Srbe, dok rastu etničke tenzije, uvlačeći u njih Srbiju i NATO

RT: Deset Albanaca uhapšeno na Kosovu nakon što su napali Srbe, dok rastu etničke tenzije, uvlačeći u njih Srbiju i NATO
28.09.2021. god.

Policija u samoproglašenom Kosovu saopštila je da je uhapsila 10 Albanaca zbog napada na Srbe. Etničke tenzije su eskalirale u otcepljenom srbskom regionu, u koje su se umešale i Srbija i Rusija i NATO.


10 Albanaca privedeno je u gradu Mitrovici na severu Kosova, nakon što su napali grupu Srba koja je službeno posetila vladinu zgradu, izvestila je policija. Sam grad je većinski srbski, ali incident se dogodio u južnom delu, koji je većinski naseljen etničkim Albancima.

Osam uhapšenih je zadržano i protiv njih je podignuta optužnica u vezi sa napadom, dok su druga dva, identifikovana kao maloletna, puštena, navodi se u saopštenju. Policija se obavezala da će maloletne napadače smatrati odgovornim za postupke.

Incident naglašava tekuću eskalaciju etničkih tenzija na severu Kosova, koja je porasla prošle sedmice zbog sukoba između Prištine i Beograda oko pitanja nepriznavanja tablica vozila. Prištinske vlasti odlučile su da više ne priznaju tablice koje izdaje Srbija, primoravajući vozače vozila koji žele da pređu granicu, da kupuju privremene tablice koje izdaje Priština.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i nikada nije registarske tablice tretirala kao legitimne, te već duže vreme izdaje privremene tablice za saobraćaj preko administrativne linije.

Lokalno srbsko stanovništvo prištinski potez smatra diskriminatorskim, iako tamošnje vlasti insistiraju da je to uzajamno. Mnogi vozači kamiona kosovskih Srba na to su odgovorili blokiranjem prelaza na severu u znak protesta. Prištinska vlada je kao odgovor rasporedila specijalne policijske snage na prelaze, dodatno podgrevajući ogorčenje Srba.

Kako su tenzije na Kosovu rasle, uključio se i Beograd, a predsednik Aleksandar Vučić naredio je vojno raspoređivanje duž granice i rekao da će trupe intervenisati ako kosovski Srbi budu na meti nasilja. Takođe su srbski vojni avioni i helikopteri nadletali područje u očiglednoj demonstraciji sile.

Rusija, dugogodišnji saveznik Srbije, pokazala je svoju podršku slanjem zvaničnika da obiđu srpske snage u regionu tokom vikenda. Takođe je navedeno da je odgovornost za najnoviju eskalaciju na prištinskoj strani.


U međuvremenu, NATO-ova misija KFOR-a na Kosovu u ponedeljak je pojačala patrole u pokušaju deeskalacije situacije. NATO je odigrao ključnu ulogu u pomaganju da se Kosovo odvoji od Srbije krajem 1990-ih usred krvavog građanskog rata. Otcepljeni region proglasio se nezavisnom državom 2008. godine, što nisu priznale dve članice Saveta bezbednosti UN-a, Rusija i Kina.

Svađa oko registarskih tablica samo je jedan aspekt sukoba oko statusa Kosova. Prištinske vlasti žele da reše zastoj tako što bi obe strane odustale od privremenih registarskih tablica. Srbija je odbacila predloženo rešenje i zatražila povlačenje prištinskih snaga pre nego što bi mogli da se održe razgovori o tom pitanju uz posredovanje EU.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Prištinska policija na Jarinju, foto: ©REUTERS / Laura Hasani / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U petak 29. oktobra u 19 časova u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju biće otvorena adova izložba radova umetnika Dragana Boškovića pod nazivom Autohtoni svet    Izložba je sastavljena od crteža,...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je danas, u razgovoru sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem, da Srbiju i Kinu...


Predsednik Moldavije Maja Sandu rekla je na pres konferenciji da je zatražila pomoć od Rumunije, Poljske, Nemačke i Azerbejdžana za prevazilaženje gasne krize. „Kao predsed

Rusija poštuje sve ugovorne obaveze o gasu, postoje određeni uslovi za povećanje isporuka, izjavio je za RIA Novosti zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin. Početkom oktobra a


Vašington traži da Kijev barem kazni američkog ultradesničara. Kju kluks klan se preselio u Kijev, hoće li američki nacista biti vraćen u domovinu?


Ostale novosti iz rubrike »