BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „SAD nisu htele da se suoče sa istinom da više nisu globalni hegemon“, navodi šef Spoljne obaveštajne službe Rusije

RT: „SAD nisu htele da se suoče sa istinom da više nisu globalni hegemon“, navodi šef Spoljne obaveštajne službe Rusije
26.09.2021. god.

SAD su nisu uspele u Avganistanu jer su pogrešno izračunale sopstvene sposobnosti i želele da svoj društveni model instaliraju u stranoj zemlji, rekao je za RT šef Spoljne obaveštajne službe Rusije, Sergej Nariškin.


„Ono što se dogodilo u Avganistanu sa žurnim povlačenjem i bekstvom marionetske vlade posledica je američke destruktivne politike koja je pokušala da nametne svoj model društvenog razvoja Avganistanu“, rekao je Nariškin u intervjuu za RT.

On je rekao da krivicu za razvoj situacije treba podeliti cela obaveštajna zajednica SAD, uključujući CIA, Stejt department i kancelariju savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

"Takođe sam ubeđen da je američko rukovodstvo imalo sve obaveštajne podatke o stanju na terenu i potencijalnom razvoju događaja. Nisu uzeli u obzir jednu stvar - svoje mogućnosti. Nisu hteli da se suoče sa istinom, ako hoćete. A istina je da SAD više nisu sposobne da igraju ulogu globalnog hegemona, koju su sebi dodelile."

 

SAD su predvodile invaziju na Avganistan 2001. godine ubrzo nakon što je tadašnji predsednik Džordž Buš objavio globalnu kampanju protiv islamskog terorizma u znak odmazde za napade 11. septembra. U to vreme međunarodna zajednica je pretežno pretpostavljala da će američke trupe imati situaciju pod kontrolom, rekao je Nariškin.

„Vojno prisustvo SAD i NATO smatrano je čvrstom preprekom za terorističku pretnju koj mu nije dozvolila da se proširi dalje na Evroaziju. Nažalost, to nije bila istina”, primetio je Nariškin.

"Amerikanci su se povukli, pobegli iz Avganistana, i sada vidimo ruševine koje su za sobom ostavili - razorenu ekonomiju, teroriste koji slobodno lutaju, produbljivanje sukoba između različitih etničkih grupa, povećanu trgovinu drogom i oružjem."

 

U isto vreme, Nariškin je ponovio posvećenost njegove službe partnerstvu sa drugim nacionalnim bezbednosnim agencijama.

"Iskreno cenimo saradnju koju imamo sa našim partnerima iz Cije kada je u pitanju borba protiv globalnog terorizma", rekao je on, izrazivši nadu da će promena situacije u Avganistanu "pružiti našim američkim partnerima dobru priliku da preispitaju svoju trenutnu rang listu pretnji".

Talibani su za nekoliko nedelja ponovo osvojili skoro ceo Avganistan, dok je planirano povlačenje američkih snaga bilo u završnoj fazi. Opsežna ofanziva militanata kulminirala je zauzimanjem Kabula 15. avgusta.Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Piše: Dane Čaković, predsjednik SNP – Izbor je naš


Dok institucije Republike Srpske iznuđeno pripremaju teren za vraćanje, nametnutim zakonima visokih predstavnika otetih ili pod njihovim pritiskom oduzetih, ustavnih nadležnosti, "političko Sarajevo" i ne pomišlja na bilo kakav...

OŠ „Sveti Sava“ u Žitištu dobila informatičke kabinete


Severnoatlantska alijansa je "sahranila" ideju o konsultacijama sa Rusijom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Već sam rekao kako je sve počelo

Predsednik Evropske komisije je upozorila da će se Poljska suočiti sa kaznama zbog svog poteza da zakon EU učini podređenim nacionalnim zakonima, nakon što je sud u Varšavi podržao...Ostale novosti iz rubrike »