BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija predstavlja novi dron-bombarder visoke tehnologije

Rusija predstavlja novi dron-bombarder visoke tehnologije
26.09.2021. god.
Ove mašine sa veštačkom inteligencijom biće predvodnici armada dronova-kamikaza i automatski će im izdavati naređenja.

Krajem septembra ruski proizvođač bespilotnih letelica (kompanija „Kronštadt“) saopštio je da je njegov najnoviji dron „Grom“ spreman za učešće na tenderu koji Ministarstvo odbrane raspisuje za nabavku bespilotnih letelica srednje visine (klase MALE – medium-altitude long-endurance). Ministarstvo odbrane RF će u najskorije vreme objaviti tačne datume pokretanja tendera, piše Russia beyond.

„Ova bespilotna letelica omogućava armiji da sve najnovije rakete i bombe za lovačke avione izbacuje iz drona i da uništava liniju neprijateljske odbrane pod snažnom paljbom sistema PVO“, saopšteno je u kompaniji „Kronštadt“ za portal Russia Beyond.

Glavni cilj kompanije bio je da napravi bespilotnu letelicu koja bi bila na udaru prvih neprijateljskih raketnih napada i tako bi „raščistila“ put za lovce pete generacije i najnovije bombardere sa posadama.

„Ovo je brzi dron koji može da koristi sve savremeno avionsko naoružanje. Mi smo spremni da modifikujemo bespilotnu letelicu u skladu sa svim zahtevima naručioca“, rečeno nam je u kompaniji.

Prema saopštenjima medija, „Grom“ može postati čak i predvodnik armade dronova kamikaza.

Portal Russia Beyond je ranije pisao o tehnologijama bespilotne armade koje intenzivno razvija koncern „Kalašnjikov“. „Grom“ može postati njihov predvodnik. Ovde ćete pronaći više podataka o specifičnim karakteristikama bespilotnih letelica i njihovoj primeni u budućim oružanim sukobima.

Šta zasada znamo o „Gromu“?

„Grom“ će moći da upravlja odredom od deset dronova tokom izviđanja i oružanih operacija u zonama borbenih dejstava širom sveta.

„To će biti nešto poput letećeg centra, ’veliki mozak’ sa masivnim nevođenim bombama i raketama koji šalje borbene podatke manjim dronovima-kamikazama, a ovi eksplodiraju prilikom sudara sa ciljem“, kaže za portal Russia Beyond Ivan Konovalov, direktor za razvoj u Fondu za unapređivanje tehnologija 21. veka.

Kako je ekspert istakao, elektronika i veštačka inteligencija „Groma“ moći će da usklađuju dejstva sa lovcima Su-35 i avionima pete generacije Su-57, kao i da primaju obnovljene podatke vezane za misiju.

Ovaj dron će moći da nosi 2 tone municije i da leti na visinama od 12 kilometara.

Raspon krila mu je 10 m, a dugačak je 13,8 m. Moći će da leti 700 kilometara sa jednim rezervoarom.

„On će biti napravljen po ’stelt’ tehnologiji sa aerodinamikom svih konstruktivnih elemenata, a takođe sa širokom integracijom materijala koji apsorbuju radarske zrake“, rekao je Konovalov.

Po njegovim rečima, pojava ovog drona će omogućiti Rusiji dase pridruži elitnom klubu svetskih sila koje poseduju dronove klase MALE (srednje visine i duge izdržljivosti).

„To će biti multifunkcionalni bespilotni sistem, osposobljen za dugoročne izviđačke misije, za učešće u konfliktima i za napad iz vazduha na dobro naoružanog neprijatelja“, izjavio je ekspert.

Odred bespilotnih letelica će se koristiti za uništavanje neprijateljske oklopne tehnike koncentrisane na jednom mestu. „Veliki brat“ će imati i opremu za radioelektronsko ometanje koja može da „zaslepi“ neprijateljsku odbranu i zaštiti manje dronove od napada neprijateljske PVO.

Naoružanje

 

Kao dopunu dronovima-kamikazama „Grom“ će protiv kopnenih ciljeva moći da primenjuje nadzvučne univerzalne modularne rakete malog dometa X-38. Ovi projektili su predviđeni za uništavanje ciljeve koji nisu lako ranjivi, i to na rastojanjima između 3 i 70 kilometara.

Rakete imaju fugasnu ili probojnu bojevu glavu tešku 250 kilograma. Visoka preciznost pogotka omogućena je zahvaljujući termovizijskimi poluaktivnim laserskim sistemima navođenja. Dron može da lansira raketu X-38 dok se kreće brzinom od 54 do 1.620 km/č. Povrh toga, sam projektil može da razvije brzinu veću od dva maha.

U arsenalu „Groma“ će biti i navođene avionske bombe KAB-250 i KAB-500, predviđene za uništavanje širokog spektra ciljeva, između ostalog i objekata neprijateljske infrastrukture.

Igor Rozin, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Grigoriй Sыsoev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

OŠ „Sveti Sava“ u Žitištu dobila informatičke kabinete


Severnoatlantska alijansa je "sahranila" ideju o konsultacijama sa Rusijom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Već sam rekao kako je sve počelo

Predsednik Evropske komisije je upozorila da će se Poljska suočiti sa kaznama zbog svog poteza da zakon EU učini podređenim nacionalnim zakonima, nakon što je sud u Varšavi podržao...


Isporuke gasa ruskog energetskog giganta "Gasproma" u zemlje koje nisu iz ZND (Zajednica nezavisnih država) povećale su se za 13,1% od početka godine na 152,2 milijarde kubnih metara, saopštila...


Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić kaže za Glas Srpske da institucijama BiH njenim Ustavom nisu povjerene nadležnosti u oblasti odbrane, pravosuđa i bezbjednosti


Ostale novosti iz rubrike »