BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Krstaški rat u stilu Hladnog rata protiv neistomišljenika“: Lavrov osudio Bajdenovu ideju o „samitu demokratije“ koji „deli svet na nas i njih“

RT: „Krstaški rat u stilu Hladnog rata protiv neistomišljenika“: Lavrov osudio Bajdenovu ideju o „samitu demokratije“ koji „deli svet na nas i njih“
26.09.2021. god.
 
Ruski ministar spoljnih poslova kritikovao je ideju Sjedinjenih Država da sazovu „Samit lidera za demokratiju“, nazivajući to još jednim primerom blokovskog mentaliteta u stilu Hladnog rata koji bi podelio međunarodnu zajednicu na „nas i njih“.

Govoreći tokom petog dana 76. zasedanja Generalne skupštine UN-a, Lavrov se osvrnuo na aktuelnu spoljnu politiku SAD, optužujući Vašington da pokušava da podeli međunarodnu zajednicu na blokove u stilu Hladnog rata.

U avgustu je američki predsednik Džo Bajden izneo ideju o sazivanju „Samita lidera za demokratiju“ - i to je, prema Lavrovu, eklatantan primer politike koja razdvaja.

„Učesnike će, naravno, odrediti Vašington, koji polaže pravo da utvrdi stepen usklađenosti zemlje sa demokratskim standardima. U svojoj suštini, ova inicijativa - sasvim u duhu Hladnog rata pokreće novi ideološki krstaški rat protiv svih neistomišljenika“, rekao je Lavrov.

Uprkos tvrdnjama američke administracije da Vašington ne želi da podeli svet na blokove zasnovane na ideologiji, takvi događaji samo dokazuju da je to zaista njegov cilj, dodao je Lavrov.

"U stvarnosti, `Samit za demokratiju` postaće korak ka cepanju sveta na `nas` i `njih`."

 

Očekuje se da će se predloženi samit održati 9. i 10. decembra, a za virtuelnu konferenciju će se pozvati lideri „demokratija“ koje su izabrale SAD. Navedeni ciljevi događaja su krajnje neodređeni, a Bela kuća ga je opisala kao „priliku za svetske lidere da saslušaju jedni druge i svoje građane, da podele uspehe, vode međunarodnu saradnju i iskreno govore o izazovima sa kojima se demokratija suočava".

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Eduardo Munoz/Pool / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Piše: Dane Čaković, predsjednik SNP – Izbor je naš


Dok institucije Republike Srpske iznuđeno pripremaju teren za vraćanje, nametnutim zakonima visokih predstavnika otetih ili pod njihovim pritiskom oduzetih, ustavnih nadležnosti, "političko Sarajevo" i ne pomišlja na bilo kakav...

OŠ „Sveti Sava“ u Žitištu dobila informatičke kabinete


Severnoatlantska alijansa je "sahranila" ideju o konsultacijama sa Rusijom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Već sam rekao kako je sve počelo

Predsednik Evropske komisije je upozorila da će se Poljska suočiti sa kaznama zbog svog poteza da zakon EU učini podređenim nacionalnim zakonima, nakon što je sud u Varšavi podržao...Ostale novosti iz rubrike »