BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Lavrov saopštio da mu je šef spoljne politike EU rekao da se drži dalje od „naše“ Afrike

RT: Lavrov saopštio da mu je šef spoljne politike EU rekao da se drži dalje od „naše“ Afrike
26.09.2021. god.

Dok se Vlada Malija bori protiv terorista, u razgovorima sa predstavnicima jedne privatnnj rusknj vojnnj firmnj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je rekao ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da otvoreno ostane van Afrike, nazivajući to „našim mestom“.


Savremena birokratija EU može izgledati svetlosnim godinama daleko od grabežljivih kolonijalnih moći stare Evrope, ali geopolitika naizgled i dalje vlada u Briselu, a ovog puta se bori za uticaj u problematičnoj zapadnoafričkoj državi Mali. S obzirom na to da se vlada i vojska Malija bore da uguše talas džihadizma, a Francuska je na korak od povlačenja svojih snaga iz regiona, zemlja sada navodno želi da angažuje čak 1.000 privatnih plaćenika iz kontroverzne ruske grupe "Vagner" kako bi pojačala svoje snage.

Dogovor je doveo do talasa osuda Zapada, a zvaničnici u SAD-u i Evropi na to gledaju kao na pokušaj Moskve da se uključi u afrička pitanja.

"I dalje smo zabrinuti zbog porasta malignih uticaja na kontinentu", rekao je Borelj.

Lavrov je odbacio optužbe o umešanosti ruske vlade, rekavši u na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku da Kremlj nema nikakve veze sa dogovorom, koji je pregovaran između vlade Malija i "privatnog vojnog ugovarača".

Mali je tražio pomoć izvana otkako je nestalo inostrane pomoći i zato što njegova vlada smatra da su resursi zemlje neefikasni, rekao je Lavrov, dodajući da Rusija pruža pomoć i u obliku "vojne tehnike", i diplomatski preko Saveta bezbednosti UN.

Odgovarajući na pitanje RT-a, Lavrov je otkrio da je imao zanimljiv susret sa Boreljom, najvišim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednost.

Borelj mi je rekao: „Bolje da ne radiš u Africi jer je Afrika naše mesto.“

Lavrov je Boreljovo upozorenje nazvao „duboko uvredljivim“. Ruski ministar spoljnih poslova dodao je da bi Moskva i EU umesto toga trebalo da "rade sinhronizovano u Africi, u Maliju i u regionu Sahara/Sahel".
 
„Izjave poput `Ja sam prvi ovde. To je moje mesto - odlazi, to je duboko uvredljivo. Ovo nisu termini koje treba da koristite sa bilo kim", rekao je on.

Organizacija "Vagner" postala je poznata poslednjih godina, nakon što je angažovana u Siriji i nekolicini afričkih zemalja. Takođe, grupa izvodi zadatke obuke, bezbednosti i borbe protiv terorizma u Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, Madagaskaru, Mozambiku i Libiji. Iako je Vašington njene aktivnosti u Africi opisao kao „zlokoban uticaj“, ironično je da su Ministarstvo odbrane SAD i CIA angažovale slične američke i britanske kompanije koje za vojsku rade u inostranstvu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AP Photo / Mary Altaffer and Brittainy Newman / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Kako je sve počelo, kako si se zainteresovala za slikarstvo i umetnost? Još u vrtiću sam pokazivala talenat za crtanje kroz razne crteže, stvarane korišćenjem drvenih boja, flomastera. Vaspitačica, pa ...


Vežbe snaga zemalja članica ODKB počele su na jugu Tadžikistana, rekao je za RIA Novosti pukovnik Faridun Mahmalizoda, načelnik pres centra Ministarstva odbrane Tadžikistana. Ranije je komandant C


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je deo zadejstvovanih snaga Vojske Srbije koje se, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike, nalaze u prvom stepenu...

Prvi krak gasovoda "Severni tok 2" napunjen je tehničkim gasom, te se vrše pripreme za punjenje drugog, navodi se u saopštenju operatera projekta "Severni tok 2" AG. "Završ


Kineska vojska osudila je SAD i Kanadu zbog slanja svojih ratnih brodova kroz Tajvanski moreuz, nakon što je Peking izveo vojne vežbe na plaži u obližnjoj provinciji, 


Ostale novosti iz rubrike »