BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Festival tokom rata

Festival tokom rata
16.09.2021. god.

Prvi put sam na festival fantazije u Donjecku stigla sasvim slučajno. Moj učitelj nije mogao doći, a ja sam pisala Aleksandru Igoreviču Kofmanu, iznenada čuvši: "Dođi."Par dana da se spremimo i krećemo. Tada još nisam imala 11 godina i sve je izgledalo neverovatno i neobično. Plašila sam se pisaca kao vatre. Svi su oni važni, ozbiljni ljudi, a evo i mene male sa predstavom i par priča. Malo je verovatno da sam u to vreme shvatila zašto je ova konvencija potrebna. Sve što sam želela je iskustvo. Pa, i osećati se kao odrasli. Iza vas je čitava predstava, da. Osim toga, ja sam jedini autor iz LNR-a. Prošle su tri godine. Ove godine festival "Zvezde nad Donbasom" će dočekati svoje goste tri puta, uprkos ratu i granatiranju. Pisci iz Rusije i inostranstva ponovo će doći u Donjeck. Što se mene tiče, ovo je pravi čin, jer poseta Donjecku nije samo prilika za podršku stanovnicima Donbasa, to je izbor strane. Baš kao što je održavanje festivala od strane Javne komore DNR-a u takvim uslovima mali podvig. I drago mi je da nas je svake godine sve više. Donbas je mesto ruske kulture i on je napravio svoj izbor.

Faina Savenkova dramaturg, pisac
_______________________________

Kada sam dobio poziv da dođem u Donjeck, nisam se nimalo iznenadio. Zaraćeni grad u kome front ide duž periferije? Tek sam nedavno bio u njemu, doneo sam lekove u republičku bolnicu ...


Ali razlog za poziv na festival fantazije bio je potpuno neočekivan! Pozvano je samo dvadeset ljudi, ali kakva imena! Boja ruske naučne fantastike, bez preterivanja. Zaista, vredi mnogo biti u takvom društvu!


A moja komšinica za trpezarijskim stolom, mlada devojka sa kosom, postala je potpuno iznenađenje za mene. Vau - i ona piše! Predstave i kratke priče koje su se pokazale prilično izvanredne.


Inače, postala je veoma zanimljiv sagovornik, razlika od skoro 50 godina se uopšte nije osetila. Desilo se da smo otišli ​​na mnogo mesta sa njom, sreli se sa raznim ljudima. I razgovarali su sa njom apsolutno pod jednakim uslovima, bez popusta na starost sagovornika.


Šta razlikuje ovaj događaj od mnogih sličnih?


Činjenica da je ovde naglasak na živoj komunikaciji između autora i čitaoca nešto je što nedostaje svim drugim konvencijama. Ovde dolazi do izražaja prvo.


I susret sa velikom publikom ... i to u zaraćenom gradu! Odavno nisam video takvo interesovanje za nas i našu kreativnost, koja se ovde pokazala! Da, ako govorimo o snazi uma koju imaju stanovnici Donjecka, onda mi je čak i teško da to procenim - ovo je nešto neverovatno ...


I veoma mi je drago što smo našim skromnim naporima uspeli da ih na neki način podržimo!


Aleksandar Kontorovič, pisac i vojnik


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Piše: Dane Čaković, predsjednik SNP – Izbor je naš


Dok institucije Republike Srpske iznuđeno pripremaju teren za vraćanje, nametnutim zakonima visokih predstavnika otetih ili pod njihovim pritiskom oduzetih, ustavnih nadležnosti, "političko Sarajevo" i ne pomišlja na bilo kakav...

OŠ „Sveti Sava“ u Žitištu dobila informatičke kabinete


Severnoatlantska alijansa je "sahranila" ideju o konsultacijama sa Rusijom, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. „Već sam rekao kako je sve počelo

Predsednik Evropske komisije je upozorila da će se Poljska suočiti sa kaznama zbog svog poteza da zakon EU učini podređenim nacionalnim zakonima, nakon što je sud u Varšavi podržao...Ostale novosti iz rubrike »