BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Pomoć MMF -a u iznosu od 650 milijardi dolara zbog pandemije uglavnom će otići u bogate zemlje

RT: Pomoć MMF -a u iznosu od 650 milijardi dolara zbog pandemije uglavnom će otići u bogate zemlje
03.08.2021. god.

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa i ublaži sve veći dug država članica.


„Odbor guvernera MMF -a odobrio je 2. avgusta 2021. godine opštu raspodelu posebnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 650 milijardi američkih dolara radi povećanja globalne likvidnosti“, saopštila je generalni direktor MMF -a Kristalina Georgieva u saopštenju objavljenom juče.

Georgieva je odluku nazvala „istorijskom“ i „inekcijom globalnoj ekonomiji u vreme krize bez presedana“.

Međutim, odluka MMF-a je bila teška, a plan je odloagan za više od godinu dana. Neke zemlje kritikovale su plan, nazivajući ga „poklonom bogatim zemljama i lošim režimima“.

Fond će kreditirati 190 zemalja članica proporcionalno njihovim trenutnim kvotama MMF-a. Oko 58%, ili 375 milijardi dolara, otići će u napredne ekonomije, a 42%, ili 275 milijardi dolara, u „tržišta u razvoju i zemlje u razvoju, uključujući zemlje sa niskim prihodima“. MMF takođe tvrdi da će raditi sa članicama na pronalaženju načina da bolje stojeće zemlje preusmere sredstva u siromašnije države i one koje su najviše ekonomski stradale zbog pandemije.


SDR su međunarodna rezervna sredstva, koje je MMF prvi put uveo 1969. godine za podršku službenim rezervama zemalja članica. SDR su jedinica razmene Fonda, koje nisu ekvivalentne već podržane glavnim svetskim valutama, uključujući američke dolare, evre, jene, sterlinge i juane.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Johannes P. Christo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

CIK Ruske Federacije je saopštio broj poslaničkih mesta u novom sazivu Državne dume na osnovu rezultata parlamentarnih izbora. Novi saziv će izgledati na sledeći način:


Amerika je okončala eru beskrajnih ratova, rekao je predsednik SAD Džo Bajden na 76. zasedanju Generalne skupštine UN. "Završili smo 20 godina sukoba u Avganistanu i ulazim

Rusija je u potpunosti prevazišla ekonomski pad izazvan pandemijom koronavirusa, rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima vlade i rukovodstvom Centralne banke. "Upr


U nedelju, 19. septembra 2021. godine, na Adi Ciganliji u Beogradu, održano je Otvoreno Prvenstvo Srbije u triatlonu na poludistanci – 11TRI G-DRIVE u organizaciji 11Tri triatlon kluba, u...Ostale novosti iz rubrike »