BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Vrlo verovatno“: Velika Britanija i SAD optužili Iran za „namerni i ciljani napad“ na izraelski tanker kod Omana, zapretivši odgovorom

RT: „Vrlo verovatno“: Velika Britanija i SAD optužili Iran za „namerni i ciljani napad“ na izraelski tanker kod Omana, zapretivši odgovorom
02.08.2021. god.

"Vrlo je verovatno" da Iran stoji iza smrtonosnog napada bespilotnom letelicom na izraelski tanker "MV Merser strit" kod obale Omana, rekao je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab, zapretivši Teheranu "usaglašenim odgovorom".


"Verujemo da je ovaj napad bio nameran, ciljani i očigledno kršenje međunarodnog prava od strane Irana", navodi se u saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova.


Dalje se navodi da je "vrlo verovatno" da je Iran napao tanker jednom od svojih bespilotnih letelica dok je brod prolazio kroz neutralne vode blizu obale Omana.


"Uvereni smo da je Iran izveo ovaj napad", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, dodajući da je zaključak donesen "nakon pregleda dostupnih informacija". On je takođe optužio Teheran da preduzima radnje koje "ugrožavaju slobodu plovidbe" kroz "ključni vodeni put".


Tanker sa zastavom Liberije, kojim upravlja londonska kompanija "Zodiak meritajm" izraelskog milijardera Ejala Ofera, bio je meta napada 29. jula severoistočno od omanskog ostrva Masirah. U incidentu su poginule dve osobe, kapetan broda iz Rumunije i jedan britanac.
 
Peta flota američke mornarice, koja operiše u regionu, saošptila je da je napad izvela „bespilotna letelica“. Rab nije naveo nikakve nove dokaze koji bi mogli rasvetliti okolnosti incidenta, već je umesto toga rekao da su "britanske procene zaključile" da iza toga verovatno stoji Teheran.
 
London je osudio ono što je nazvao "nezakonitim i bezosećajnim napadom" i zatražio od Irana da "prekine takve napade", ali nije preduzeo nikakve mere. Umesto toga, ministar spoljnih poslova rekao je da Velika Britanija "radi sa našim međunarodnim partnerima na zajedničkom odgovoru" na incident.
 
Blinken je takođe obećao da će dati "odgovarajući odgovor" na napad.

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid ranije je pozvao na "oštar" međunarodni odgovor na napad, prebacujući krivicu direktno na Iran, a izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim nacijama, Gilad Erdan, rekao je da je razgovarao sa Vašingtonom o mogućnosti „pravog“ odgovora.

Ostaje nejasno šta se tačno dogodilo sa brodom, iako je izraelski premijer Naftali Benet ustvrdio da postoje "obaveštajni dokazi" koji dokazuju da Teheran stoji iza incidenta. Međutim, ovaj dokaz nije objavio u javnosti. Iran je negirao odgovornost za napad i optužio Tel Aviv za stvaranje „nesigurnosti, terora i nasilja“.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © MarineTraffic.com / Johan Victor / Handout via REUTERS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD su nisu uspele u Avganistanu jer su pogrešno izračunale sopstvene sposobnosti i želele da svoj društveni model instaliraju u stranoj zemlji, rekao je za RT šef Spoljne obaveštajne...


Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je komplikovano jer ima problema sa šećerom i bubrezima, ali uprkos svemu zabrinut je zbog eskalacije svuda oko Srbije, rekao je njegov sin Darko...


Ove mašine sa veštačkom inteligencijom biće predvodnici armada dronova-kamikaza i automatski će im izdavati naređenja.

Protest Srba s Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija...


  Ruski ministar spoljnih poslova kritikovao je ideju Sjedinjenih Država da sazovu „Samit lidera za demokratiju“, nazivajući to još jednim primerom blokovskog mentaliteta u stilu Hladnog rata koji bi podelio...


Ostale novosti iz rubrike »