BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nekoliko raketa pogodilo aerodrom u Kandaharu, dok se napadi Talibana nastavljaju

RT: Nekoliko raketa pogodilo aerodrom u Kandaharu, dok se napadi Talibana nastavljaju
01.08.2021. god.

Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.
Najmanje tri rakete lansirane su u nedelju prema međunarodnom aerodromu Ahmad Šah Baba, pri čemu su dva projektila pogodila pistu, rekao je direktor aerodroma Masoud Paštun.

Svi letovi su otkazani, ali se očekuje da će biti nastavljeni kasnije tokom dana, dok se pista popravlja, rekao je zvaničnik.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je za Rojters da je aerodrom bio meta jer se koristi za izvođenje vazdušnih napada na militante.

Gul Ahmad Kamin, poslanik u Kandaharu, rekao je da je grad u ozbiljnoj opasnosti da padne u ruke Talibana, i da će, ako se to dogodi, u njihove ruke pasti i pet do šest drugih provincija u regionu. Kamin je dodao da su Talibani hteli da Kandahar pretvore u svoju privremenu prestonicu.

Grad ima važno simbolično značenje za Talibane, jer je u provinciji Kandahar stovrena islamistička grupa.

Napad je izveden u trenutku kada su Talibani pokrenuli ofanzivu na Kandahar, glavni grad istoimene južne provincije, kao i na dve druge provincijske prestonice, Heratu na zapadu i Laškar Gaha na jugu.

Avganistanski mediji su u petak objavili da su letovi otkazani na aerodromu Herat, te da su dva službenika u gradskoj administraciji UN-a ubijena tokom žestokih borbi između militanata i vladinih snaga.

Napadi Talibana se pojačavaju, jer se očekuje da će SAD u potpunosti povući svoje borbene trupe iz zemlje do kraja ovog meseca, a mnogi saveznici Vašingtona već su povukli svoje posljednje preostale snage iz Afganistana ranije ove godine.

Pentagon je ove nedelje pojačao vazdušne napade na militante i obećao da će nastaviti da podržava afganistansku vladu i nakon isteka roka za povlačenje 31. avgusta.

SAD su napale Avganistan 2001. godine, nakon terorističkih napada 11. septembra na Svetski trgovinski centar u Njujorku. Međutim, okupacija na kraju nije uspela da donese mir i stabilnost, a borba protiv Talibana i drugih militanata odužila se na gotovo dve decenije.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Danish Siddiqui / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD su nisu uspele u Avganistanu jer su pogrešno izračunale sopstvene sposobnosti i želele da svoj društveni model instaliraju u stranoj zemlji, rekao je za RT šef Spoljne obaveštajne...


Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića je komplikovano jer ima problema sa šećerom i bubrezima, ali uprkos svemu zabrinut je zbog eskalacije svuda oko Srbije, rekao je njegov sin Darko...


Ove mašine sa veštačkom inteligencijom biće predvodnici armada dronova-kamikaza i automatski će im izdavati naređenja.

Protest Srba s Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija...


  Ruski ministar spoljnih poslova kritikovao je ideju Sjedinjenih Država da sazovu „Samit lidera za demokratiju“, nazivajući to još jednim primerom blokovskog mentaliteta u stilu Hladnog rata koji bi podelio...


Ostale novosti iz rubrike »