BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina odbila da učestvuje u drugoj fazi istrage SZO-a o poreklu virusa, navodeći da se teorija laboratorijskog porekla protivi „nauci“

RT: Kina odbila da učestvuje u drugoj fazi istrage SZO-a o poreklu virusa, navodeći da se teorija laboratorijskog porekla protivi „nauci“
22.07.2021. god.

Peking je stavio kočnicu na svoje učešće u istrazi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu koronavirusa, navodeći svoje neodobravanje bilo kakvih istraga o mogućnosti da virus potiče iz laboratorije.


Kineska vlada neće učestvovati u drugoj fazi istrage SZO o tome šta je izazvalo pandemiju, rekao je Zeng Jiksin, zamenik šefa Nacionalne zdravstvene komisije Kine.


Visoki zdravstveni zvaničnik rekao je na konferenciji za novinare u Pekingu da je bio „iznenađen“ inicijativom istraživanja teorije laboratorijskog curenja, koju je SZO u početku odbacila kao vrlo malo verovatnu, kao navedeni razlog za drugu posetu predstavnika SZO-a Vuhanu i drugim lokacijama u Kini.

„U nekim aspektima, plan SZO-a za sledeću fazu istrage porekla koronavirusa ne poštuje zdrav razum i protivan je nauci. Nemoguće je da prihvatimo takav plan“, rekao je Jiksin.

Liang Vanian, viši naučnik i predstavnik kineske strane zajedničke istrage SZO-a, rekao je tokom iste pres konferencije, da bi umesto da se vrati u Kinu, tim stručnjaka SZO-a trebao dati prioritet „vrlo verovatnoj“ mogućnosti da koronavirus potiče od životinja . Takođe je ukazao na izveštaje o pronalaženju koronavirusa u otpadnim vodama iz različitih zemalja, otprilike u isto vreme kada je bolest prvi put otkrivena u Vuhanu, te predložio istražiteljima da prošire svoja istraživanja na lokacije van Kine.

Kineski zvaničnici su takođe iskoristili konferenciju za štampu kako bi ponovili da Institut za virusologiju u Vuhanu nije imao veze sa izbijanjem epidemije. Juan Ziming, direktor Nacionalne laboratorije za biološku bezbednost Kine i profesor u laboratoriji u Vuhanu, naglasio je da pre 30. decembra 2019. godine on i njegove kolege nikada nisu sačuvale ili proučavale novi koronavirus.

Nakon što su početkom ove godine proveli oko četiri nedelje u Kini, stručnjaci SZO-a su u svom početnom izveštaju zaključili da je virus verovatno potekao od životinja pre nego što se proširio na ljude u decembru 2019. godine. Ali nalazi su pod lupom zapadnih država, koje tvrde da istrazi nedostaje transparentnost. Američki predsednik Džo Bajden od tada je naredio američkim obaveštajnim agencijama da izvrše sopstvenu procenu kako je počela zdravstvena kriza.

Teoriju da je koronavirus možda procurio iz laboratorije Instituta za virusologiju u Vuhanu prihvatila je administracija Donalda Trampa u prvim mesecima zdravstvene krize. U to vreme američki mediji odbacivali su tu ideju kao neverovatnu, pa čak i kao opasne dezinformacije. Ali, poslednjih meseci teorija je postala uobičajena, nakon što je Vašington počeo da dovodi u pitanje temeljnost preliminarnih nalaza SZO-a.

SZO je izrazila sličnu zabrinutost zbog navodnog nedostatka otvorenosti Kine. Prošle nedelje je njen generalni direktor Tedros Gebrejesus pozvao Peking da bude „transparentan i otvoren i da sarađuje“ sa tekućom istragom organizacije o poreklu koronavirusa.

Peking je odbacio takve navode, insistirajući da je u potpunosti sarađivao u međunarodnoj istrazi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian rekao je prošle nedelje da je istraga porekla „naučno pitanje“ i da „sve strane treba da poštuju mišljenja naučnika i naučne zaključke, umesto da politizuju to pitanje“.

Iako je Peking odbacio ideju da je virus mogao doći iz kineske laboratorije, i dalje je otvorena mogućnost da je možda procurio iz američke ustanove. U sredu je Ministarstvo spoljnih poslova Kine podržalo pozive na istragu da li je koronavirus potekao iz biološke laboratorije Fort Detrik iz Merilenda, nakon što je 4,7 miliona Kineza podnelo zahtev SZO-u da se pošalju stručnjaci u američku vojnu ustanovu.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Thomas / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


"Veoma smo uznemireni pogoršanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo. Prištinski policajci, uz faktičko saglasnost međunarodnog prisustva, od 20. septembra ometaju kretanje vozila preko administrativ

Danas je u novim prostorijama kompanije Comtrade održano druženje sa medijima, a u sklopu kojeg su direktor Preduzeća SP Atletika 2022, Predrag Momirović i direktor marketinga kompanije Comtrade Ljubomir...


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, komentarišući odbijanje Sjedinjenih Država da izdaju vizu predsedavajućem Odbora Državne dume za međunarodne poslove Leonidu Sluckom, saopštilo je da Vašington otvoreno zloupotrebljava privilegiju sedišta UN-a...

Senator Aleksej Puškov odgovorio je na izjavu višeg savetnika za energetsku bezbednost Stejt departmenta SAD, Amosa Hohštajna, koji je zat


Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj“ u Požarevcu dobila informatičke kabinete


Ostale novosti iz rubrike »