BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija lansirala multifunkcionalni naučni modul „Nauka“ na Međunarodnu kosmičku stanicu

RT: Rusija lansirala multifunkcionalni naučni modul „Nauka“ na Međunarodnu kosmičku stanicu
21.07.2021. god.

Rusija je lansirala raketu sa višenamenskim laboratorijskim modulom, koja bi trebalo da stigne na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) sledeće nedelje. Nazvan „Nauka“, biće prikačen za MKS i postaće glavni ruski naučni segment.

Lansiranje je izvršeno sa kosmodroma Bajkonur, a modul je u nebo ponela raketa "Proton M". Manje od deset minuta nakon poletanja, "Proton M" se odvojio od modula i izbacio u orbitu. Prema planu na ruski sefment MKS-a treba da pristane 29. jula.


"Nauka", koja će se koristiti za eksperimente, takođe može da generiše kiseonik za šest osoba, kao i da regeneriše vodu iz urina. 

Na modul je priključena takozvana evropska robotska ruka (ERA) koja može pomoći u instaliranju i zameni komponenti MKS-a bez potrebe za izlaskom u otvoreni kosmos.


"Modul `Nauka` će se nalaziti ispod servisnog modula `Zvezda` i namenjen je za primenu ruskog programa naučnih i primenjenih istraživanja i eksperimenata“, navodi se u saopštenju "Roskosmosa".

Modul je napravljen od nerđajućeg čelika, legure aluminijuma i kevlara. "Nauka" će takođe zameniti modul "Pirs", koji je lansiran 2001. godine. Pirs će se od MKS-a odvojiti u petak, a kosmička letelica "Progres" će ga odvesti da potone u Tihi okean.

Ranije ove godine, šef "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin otkrio je da će se Moskva povući iz projekta Međunarodne kosmičke stanice 2025. godine i stvoriti svoju kosmičku stanicu ako SAD nastave da uvode sankcije protiv ruskog kosmičkog sektora. Predsednik Vladimir Putin već je potpisao projekat za orbitalnu stanicu samo za Rusiju, koja bi se sastojala od tri do sedam modula.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


"Veoma smo uznemireni pogoršanjem situacije u severnim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo. Prištinski policajci, uz faktičko saglasnost međunarodnog prisustva, od 20. septembra ometaju kretanje vozila preko administrativ

Danas je u novim prostorijama kompanije Comtrade održano druženje sa medijima, a u sklopu kojeg su direktor Preduzeća SP Atletika 2022, Predrag Momirović i direktor marketinga kompanije Comtrade Ljubomir...


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, komentarišući odbijanje Sjedinjenih Država da izdaju vizu predsedavajućem Odbora Državne dume za međunarodne poslove Leonidu Sluckom, saopštilo je da Vašington otvoreno zloupotrebljava privilegiju sedišta UN-a...

Senator Aleksej Puškov odgovorio je na izjavu višeg savetnika za energetsku bezbednost Stejt departmenta SAD, Amosa Hohštajna, koji je zat


Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj“ u Požarevcu dobila informatičke kabinete


Ostale novosti iz rubrike »