BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zašto neki stanovi zadržavaju cenu i u doba krize

Zašto neki stanovi zadržavaju cenu i u doba krize
13.07.2021. god.

Najsigurniji način ulaganja finansija je ulaganje novca u tržište nekretnina. Ako recimo novac kojim raspolažete uložite u kupovinu stana, stan će uvek zadržati svoju vrednost, a isti možete rentirati i na taj način povratiti uloženi novac.

Smatra se da je situacija sa pandemijom Corona virusa dovela do neočekivanog rasta cena nekretnina u Srbiji pa i široj regiji. Prosto neverovatno zvuči da je cena kvadrata u Beogradu znatno veća od cene kvadrata stana u Torinu u Italiji. Sve će biti jasnije, ako navedemo kako je u Beogradu prodat stan čija cena kvadrata iznosi približno 10.000 Eura.

Ulaganje novca u tržište nekretnina smatra se i najsigurnijim načinom investiranja

I kada su mnogi očekivali da će situacija sa pandemijom dovesti do zastoja u prodaji nekretnina, kao i da će cene nekretnina značajno pasti, desilo se sasvim suprotno. Prodaja nekretnina je skočila, a samim tim su povećane cene nekretnina koje su u ponudi i kako neki naslovi navode:

Cene nekretnina su otišle u nebo!!!

Do ove situacije klijenti su najčešće kupovali stanove, međutim desio se pravi bum prodaje pa su klijenti koji poseduju stanove, počeli kupovati i kuće u manjim mestima, kao i vikendice. No kako pišemo o tome zašto neki stanovi zadržavaju cenu i za vreme krize, moramo napomenuti kako stanovi ne samo da zadržavaju cenu u vreme krize, nego su i sve skuplji.

Razloga za ovo ima više, a jedan od evidentnih je i enormno povećanje cena građevinskih materijala po nekim pocenama čak i za neverovatnih 300%. Jedan od razloga je i poskupljenje transporta nekih vrsta građevinskih materijala koji se proizvode u Kini. Drugi razlog je mogućnost povrata PDV-a prilikom kupovine novog stana direktno od investitora, gde su klijenti prepoznali mogućnost značajne uštede novca.


I ništa manje bitan razlog je izuzetno napredovanje IT industrije na našim prostorima. Zaposleni u ovom privrednom sektoru imaju izuzetno visoke zarade, a to znači da imaju mogućnost kupovine čak i luksuznijih stanova. Uz navedene informacije apsolutno je jasno zašto neki stanovi zadržavaju cenu u uslovima ozbiljne krize pa čak i da su znatno skuplji za razliku od vremena pre krize.

Značajan razlog povećane kupovine stanova je mogućnost povrata PDV-a prilikom kupovine novog stana od investitora!

Investitori su u poslednje vreme izuzetno zainteresovani i za kupovinu elitnih lokacija na kojima planiraju graditi stambeno poslovne komplekse. Izvesno je kako su te lokacije i znatno skuplje od manje atraktivnih u gradovima, ali ako investitor izvede računicu da može pokriti osnovne troškove kupovine placa i kasnije izgradnje objekta pa još može i zaraditi, sve je znatno jasnije.

Veliki broj poslovnih ljudi koji se dugo bave građevinarstvom ne pamte ovakvo povećanje cena građevinskih materijala. Stiropor i armatura građevinski su materijali koji su i najviše poskupeli, a zaposleni koji se bave nivelacijom cena u poslednje vreme imaju sve više posla.

Tržište nekretnina u Srbiji već 15 godina beleži konstantan rast!

Povećana cena građevinskih materijala, sigurno će u narednom periodu uticati i na dodatno povećanje cene kvadrata novih stanova. Ne treba zaboraviti i na sve teže pronalaženje kvalitetnih majstora, koji su takođe podigli cenu svojih usluga.


Ne treba zaboraviti da prosečna kamatna stopa na kupovinu stana sada iznosi samo 2,8% pa se smatra kako kupovina stana nikada nije bila tako povoljna. U jednoj statistici se navodi kako tržište nekretnine u našoj zemlji 15 godina godina beleži konstantan rast.

Iskoristite povoljan trenutak za kupovinu stana u Novom Sadu. Preporuka je da angažujete licencirane agente od renomiranih agencija koji će vam predočiti sve prednosti kupovine trosobnih stanova u Novom Sadu.
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vraćanje snaga bezbednosti Republike Srbije na granične prelaze, odnosno na granice Srbije, zatim čuvanje srbskih enklava i svetinja pod okriljem naših snaga bezbednosti i vojnika


Nije pravo vreme za početak pregovora o okončanju Korejskog rata 1950-1953, jer Vašington mora prvo da odustane od svoje neprijateljske politike prema Pjongjangu, rekao je Ri Tae Song, zamenik...

Ove godine će se muzički festival Emira Kusturice i „Gasprom njefta“ održati u onlajn formatu, 28. septembra!


Margarita Simonjan, glavni urednik RT-a, prokomentarisala je njeno uvrštavanje na novu listu sankcija SAD. "Polaskana sam. Bez sankcija u naše vreme, nije ni pristojno da pošten čovek živi. Š

Ustoličenje Njegovog preosveštenstva izabranog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Metodija održaće se u nedelju, 26. septembra 2021. godine u manastiru Đurđevi Stupovi, najavila je Eparhija budimljansko-nikšićka.


"Gasprom" je optužbe o nestašici gasa na evropskim tržištima nazvao apsurdnim. "Isporuke gasa kroz gasovode bile su na istorijskim granicama, a glavni porast je


Ostale novosti iz rubrike »