BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Gruško: Rešavanje pitanja Kosova i Metohije treba da se traži isključivo u okviru Rezolucije 1244

Gruško: Rešavanje pitanja Kosova i Metohije treba da se traži isključivo u okviru Rezolucije 1244
18.06.2021. god.

Srbija i Rusija su bratske i prijateljske zemlje koje uvek pomažu jedna drugoj, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i istakao da je saradnja sa Rusijom ključna za očuvanje pozicije naše zemlje u međunarodnim organizacijama i forumima u kojima Priština pokušava da postane član.


Selaković je posle sastanka sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Guškom rekao da je današnja poseta ruskog zvaničnika potvrda da su susreti na visokom nivou ono što karakteriše bratske i prijateljske odnose dve zemlje 

''Razgovarali smo o saradnji dva ministarstva i daljem unapređenju saradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou i izrazili nadu da ćemo do kraja godine biti u prilici da ugostimo predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i ministra Lavrova'', rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za medije sa Gruškom. 

Šef srpske diplomatije je rekao da su razgovarali i o pregovorima Beograda i Prištine u Briselu i da je izrazio zahvalnost ministru Lavrovu i njegovom zameniku Grušku na nesebičnoj pomoći i podršci Rusije očuvanju celovitosti i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. 

"Zahvalni smo i na podršci u svim međunarodnim organizacijama u kojima se Prištiina trudi da postane član. Naša saradanja sa Rusijom je ključna za očuvanje naše pozicije u tim organizacijama i forumima", naveo je Selaković. 

Na sastanku je konstatovano i stanje u ekonomskoj i trgovinskoj razmeni koja je, kako kaže, niža u odnosu na prošlu godinu, ali da u pojedinim segmentima beleži trend rasta. 

Selaković je Grušku preneo zahvalnost na podršci tokom pandemije koja je, kako je istakao, krunisana 4. juna kada su na onlajn konferenciji predsednici Vučić I Putin  video linkom označili proizvodnju vakcine Sputnjik V u Torlaku. 

Dodao je da su na sastanku sumirani rezultati Selakovićeve posete Moskvi 15. i 16 aprila i da je on još jednom izrazio zahvalnost ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu na toploj dobrodošlici i konstruktivnim i prijateljskim razgovorima koje su vodili. 

Gruško: Jačati politički dijalog i ekonomsku saradnju 

Rusija i Srbija žele da ulažu u razvoj ekonomske saradnje i da jačaju politički dijalog o svim pitanjima regionalne saradnje, ali i globalnim svetskim problemima, poručio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije i ponovio stav Rusije da rešavanje pitanja Kosova i Metohije treba da se traži isključivo u okviru Rezolucije 1244 SB UN. 

''Za taj stav se zalažemo i na međunarodnim forumima i u kontaktima sa predstavnicima EU polazeći od toga da je glavni cilj uspostavljanje mira i bezbednosti u regionu i zaštita interesa svih naroda koji žive u regionu, a koji ne treba da budu stavljeni pred veštački izbor koji će stvarati noce podele'', rekao je Gruško posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem. 

Gruško je rekao da će savladavanjem pandemije korona virusa biti više mogućnosti za politički dijalog i nastavak razvoja ekonomskih i kulturnih veza dve zemlje. 

''Danas smo imali veoma sadržajnu razmenu mišljenja o svim pitanjima značajnim za razvoj naše saradnje. Nadamo se da će biti realizovane posete naših visokih zvaničnika, uključujući i posetu predsednika Vladimira Putina Srbiji, i da će potvrditi strateški karakter naših odnosa'', rekao je Gruško. 

Naveo je da Rusija deli opredeljnost srpske strane za ''svestrani razvoj strateškog partnerstva naših zemalja'' i da ceni principijelni stav Beograda po pitanju vojno-političke neutralnosti, ali jačanja saradnje sa ODKB i Evroazijskom ekonomskom unijom. 

Naglasio je da energetika ostaje ključna sfera u ekonomskoj saradnji dve zemlje i dodao da je planirano da se u septembru pokrene termoelektranu i toplanu TE-TO u pančevu, koja je zajednički projekat ''Gasprom energoholdinga'' i ''Naftna industrija Srbije''. 

''Imamo dobre perspektive za saradnju u ekonomiji, takođe, imamo plodnu saradnju u sferi saobraćaja i ponosni smo na to što uz učešće Ruskih železnica se rekonstruiše deonica pruge Stara Pazova-Novi Sad na pruzi Beograd-Budimpešta koja će biti prva brza pruga u regionu'', naveo je Gruško. 

Dodao je da je razgovarano i o naučno-tehnološkoj saradnji i da u toj oblasti postoji niz projekata koji imaju veliki potencijal. 

''Značajan trenutak u našoj saradnji bio je početak proizvodnje vakcine `Sputnjik V` u Srbiji. Polazimo od toga da će saradnja u toj oblasti, kao i vojno-tehnička saradnja imati dobre perspektive'', ocenio je ruski zvaničnik.   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Tanjug / mfa.gov.rs// vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »