BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu

Moskva: Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu
18.06.2021. god.

Pokušaji Zapada da postigne jednostrane prednosti doveli su do kolapsa Ugovora o otvorenom nebu i celokupna odgovornost za to leži na Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa obaveštenjem država potpisnica Ugovora o povlačenju Moskve.


"Sjedinjene Američke Države se aktivno zalažu za transparentnost na vojnom polju samo u onim slučajevima kada se nadaju da će njime ostvariti neke od svojih prednosti. Pritom ne razmišljajući o evropskoj bezbednosti, o zabrinutosti saveznika ili o proceni sopstvenih mogućnosti pregovaranja" navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Ističe se da su svi pokušaji postizanja jednostranih prednosti uz ignorisanje ruskih interesa i briga osuđeni na neuspeh.

Kako je istaknuto, proračun zapadnih zemalja da će njihova „tehnička superiornost“ omogućiti zaobilaženje Rusije nije bio opravdan.

„To je bio slučaj sa prelaskom na digitalne tehnologije u primeni Ugovora - Amerikanci su ga aktivno promovisali, što je rezultiralo time da je naša zemlja bila ispred svojih zapadnih partnera za osam do devet godina. Sigurni smo da će tako biti i sada, kada Sjedinjene Države uništavaju Ugovor, oslanjajući se na nacionalna tehnička sredstva kontrole“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je zapadne partnere da shvate da je nemoguće osigurati sigurnost bez uzimanja u obzir interesa Rusije i njenih saveznika.

"Uvek ćemo naći efikasan odgovor. Ali bolje je konstruktivno sarađivati na jačanju evropske i globalne bezbednosti, oslanjajući se, između ostalog, na iskustvo dugogodišnje plodonosne saradnje između država u okviru Ugovora", zaključuje se u saopštenju.

Rusija će zvanično napustiti Ugovor o otvorenom nebu 18. decembra.

Ugovor je potpisan 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, omogućavajući tako za 34 države-članice da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. U maju 2020. godine Sjedinjene Države pokrenule su proceduru povlačenja koja se završila 22. novembra. Kao odgovor na to, Ministarstvo spoljnih poslova 15. januara 2021. godine najavilo je pokretanje domaćih procedura za povlačenje iz Ugovora. Vladimir Putin je 7. juna potpisao zakon kojim Rusija izlazi iz Ugovora.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Press-služba KAPO im. S.P.Gorbunova/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »