BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

EU i SAD jačaju saradnju, najavljuju pojačanu aktivnost na Balkanu

EU i SAD jačaju saradnju, najavljuju pojačanu aktivnost na Balkanu
16.06.2021. god.
Na samitu u Briselu, Evropska unija i SAD su se dogovorile da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, i udruženi angažman na Zapadnom Balkanu, što uključuje i dijalog Beograda i Prištine.

U zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtovima Bele kuće i Evropske unije, EU i SAD su navele da je cilj samita u Briselu bio da se krene ka obnavljanju transatlantskog partnerstva i postavljanje zajedničkog plana za period posle pandemije.
 
Založili su se za jačanje saradnje u mnogim pitanjima, od borbe protiv pandemije do klimatskih promena, od odnosa prema Rusiji, Kini, Iranu, a jedna tačka saopštenja odnosi se na Zapadni Balkan.

"Nameravamo da dodatno pojačamo naš zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji njihovih odnosa uz posredovanje Evropske unije, kao i podršku ključnim reformama na putu evropskih integracija", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD posle samita.

Dodaje da su postigli sporazum o uspostavljanju dijaloga na visokom nivou EU i SAD o Rusiji, radi bolje koordinacije politike.

SAD i EU da su spremne da odgovore na "obrazac negativnog ponašanja Rusije i štetne aktivnosti koji se ponavljaju".

Pozivaju Rusiju na saradnju u obezbeđivanju diplomatske zaštite i zahtevaju da "zaustavi svoje kontinuirano suzbijanje civilnog društva, opozicije i nezavisnih medija i oslobodi sve političke zatvorenike".


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »