BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina osudila G7 i „zlokobne“ namere SAD-a, te pozvala Zapad da prestane da se meša u unutrašnje poslove

RT: Kina osudila G7 i „zlokobne“ namere SAD-a, te pozvala Zapad da prestane da se meša u unutrašnje poslove
14.06.2021. god.

Kineska ambasada u Londonu osudila je izjavu „klike“ G7 koja je pozvala Peking da poštuje ljudska prava, opisujući je kao ozbiljno kršenje međunarodnih odnosa.


U današnjem saopštenju, kineska ambasada je opisala saopštenje koje je u nedelju objavila Grupa sedam zemalja kao „ozbiljno kršenje osnovnih normi međunarodnih odnosa“.

U saopštenju se primećuje „snažno nezadovoljstvo Kine“ državama G7, napominjući da saopštenje „dalje razotkriva zlokobne namere nekih zemalja, poput Sjedinjenih Država“.

Uprkos zahtevu za jedinstvom tokom pandemije, oni i dalje formiraju „klike“ i učestvuju u blokovskoj politici, „veštački stvarajući antagonizam i podelu“, saopštila je kineska ambasada.

„Odlučno ćemo braniti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese i odlučno ćemo se suprotstaviti svim vrstama nepravdi i kršenja nametnutih Kini“, dodaje se u saopštenju.

U nedelju su na samitu G7, lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade, plus EU, kritikovali Kinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Sinđijangu i zbog erozije demokratije u bivšoj britanskoj koloniji Hong Kongu.

Lideri zemalja G7 su se takođe usprotivili „jednostranim pokušajima promene statusa kvo“ i stalne napetosti na Tajvanu, te pozvali na temeljnu istragu porekla koronavirusa.

„Promovisaćemo svoje vrednosti, uključujući pozivanje Kine da poštuje ljudska prava i osnovne slobode“, navodi se u saopštenju.

Lideri država G7 - i pozvani partneri, poput Australije, Južne Koreje i Južne Afrike - sastali su se tokom vikenda u Kornvalu, na jugozapadu Engleske, kako bi razgovarali o nizu pitanja, uključujući klimatske promene i oporavak nakon pandemije.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Phil Noble/Pool / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »