BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Na snagu stupile američke sankcije prema ruskom državnom dugu

RT: Na snagu stupile američke sankcije prema ruskom državnom dugu
14.06.2021. god.

Zabrana kupovine ruskog državnog duga od strane američkih investitora koju je Vašington uveo ranije ove godine stupila je na snagu danas.


U aprilu je američki predsednik Džo Bajden potpisao izvršnu naredbu kojom se odobrava nametanje dodatnih ograničenja. Ovaj potez nagovestio je dalje širenje postojeće politike sankcija Vašingtona prema Moskvi, koja za cilj ima uklanjanje Rusije sa globalnih finansijskih tržišta.


Nova ograničenja zabranjuju američkim investitorima direktno sticanje ruskih dužničkih obaveza koje bi Centralna banka Rusije, Nacionalni fond za bogatstvo ili Ministarstvo finansija izdavali od 14. juna.

Zabrana trenutno ne pokriva sekundarno tržište u sektoru bezbednosti, omogućavajući američkim investicionim bankama i korporativnim investitorima da kupuju obaveze koje je izdala ruska vlada preko finansijskih posrednika. Štaviše, najnovija direktiva ne primorava američke investitore da prodaju hartije od vrednosti koje već poseduju.

Međutim, Bela kuća ne isključuje dalja ograničenja koja bi mogla uticati i na sekundarno tržište bezbednosti.

Promet obveznica američkim investitorima biće zabranjen 16. juna, jer Ministarstvo finansija Rusije tradicionalno sprovodi postupak sredom.

Kako je ekonomija postepeno počela da se izvlači iz stagniranja povezane sa pandemijom, Ministarstvo finansija Rusije odobrilo je novo izdavanje obveznica u kojima dominira rublja u vrednosti od 500 milijardi rubalja (6,8 milijardi dolara) sa dospećem u martu 2029., julu 2031. i maju 2041. godine.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Lucas Jackson / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Deset zemalja u Africi i na Bliskom istoku nameravaju da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, prenelo je srbsko izdanje "Politika", pozivajući se na svoje izvore. Kako se navodi, nazivi država...


"Krim nikada neće postati deo Rusije", rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na TV kanalu "Dom". Prema njegovim rečima, "Rusi nikada neće vo

Rusija je proglasila estonskog diplomatu personom non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Talin je ranije proterao jednog od zaposlenih u ruskoj ambasadi


Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je najveću ikada raspodelu novčanih rezervi u ukupnom iznosu od 650 milijardi dolara kako bi pomogao globalnoj ekonomiji da se oporavi od pandemije koronavirusa...

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva.


  Ruska Federacija razvija najnoviju hipersoničnu raketu dugog dometa Ks-95, rekao je general-pukovnik Vladimir Zarudnicki, načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga RF.


Ostale novosti iz rubrike »