BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Rjazanov: Energetika može da bude dugoročno održiva

Rjazanov: Energetika može da bude dugoročno održiva
07.06.2021. god.

Zaštita životne sredine jedan je od prioriteta poslovanja NIS-a, istakao je Mihail Rjazanov, HSE direktor NIS-a zadužen za bezbednost, zdravlje na radu i zaštitu životne sredine u  intervjuu za portal „Energija Balkana“, dodajući da je NIS u procesu formulisanja Strategije zaštite životne sredine u kojoj će biti postavljeni ciljevi u oblasti smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. 

U intervjuu koji je objavljen povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna, Rjazanov je istakao da je NIS, kao i bilo koja druga energetska kompanija, spremna da pruži svoj doprinos zaustavljanju klimatskih promena.
„Po pitanju zaštite životne sredine radimo u dva smera. Najpre, NIS investira u čisto ekološke projekte, gde nemamo nikakvih efekata ni na finansijske, ni na naše proizvodne pokazatelje. Drugo, ulažemo u proizvodne projekte, koji pored finansijskog imaju značajan uticaj na poboljšanje ekoloških pokazatelja. U čisto ekološke projekte NIS je od 2009. godine uložio oko 120 miliona evra”, istakao je Rjazanov, a kao primer projekta kompanije koji je pored proizvodnih doneo i značajne ekološke benefite naveo  je projekat „Duboka prerada“, čija je vrednost više od 300 miliona evra, koji je NIS pustio u rad 2020. godine i koji je značajno uticao na smanjenje emisija štenih gasova. 
Rjazanov je istakao da NIS ekološke projekte realizuje u svim segmentima biznisa, jer  u kompaniji održivi razvoj razumeju kao način da se ostvare finansijski rezultati, ali isključivo uz istovremeno unapređenje zaštite životne sredine. On je dodao da je kompanija najviše ulaganja imala u Rafineriji nafte Pančevo, a među najznačajnijim projektima ističu se: rekonstrukcija i modernizacija FCC kompleksa koja je rezultirala smanjenjem emisija praškastih materija, modernizacija auto i železničkog punilišta, rekonstrukcija Dunavskog pristaništa koja je omogućila otpremu derivata po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima.

„Zbog svega ovoga mogu da kažem da je NIS jedan od lidera u oblasti održivog razvoja u Srbiji – objavili smo 11 verifikovanih Izveštaja o održivom razvoju u kome javnost transparentno i sveobuhvatno obaveštavamo o svojim ostvarenjima, među kojima je i briga za zaštitu životne sredine, zdravlje zaposlenih i bezbednost na radu“, rekao je Rjazanov, ističući da, prema njegovom ličnom mišljenju u energetici, gde se koriste nafta i ugalj, ako se primenjuje dovoljno mera zaštite, za smanjenje štetnih emisija, to može biti dugoročno održivo. 

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS

Uz konstataciju da je Gaspromnjeft, kao matična kompanija NIS-a, postavio važan cilj, „cilj nula“, koji obuhvata nula incidenata, nula povreda na radu i profesionalnih bolesti, Rjazanov je dodao da i NIS teži da dostigne isti cilj, što će zahtevati promenu pristupa i organizacije kompanije po pitanju HSE, ali i nove projekte: 

“Jedan od projekata koji je već u toku je “Štit bezbednosti – Karkas“. On će nam omogućiti da bolje kontrolišemo rizike, do minimalnog rizika, koji mogu da prouzrokuju neželjene događaje. Tu moramo da budemo ponosni i na Gaspromnjeft i na NIS zbog svega što se dešavalo i tokom prethodne godine, kada smo bili pod uticajem drastično negativnih makroekonomskih uslova, ali smo ipak nastavili ulaganja u projekte zaštite životne sredine, bezbednosti na radu, uključujući i projekat „Karkas”, izjavio je Rjazanov i naveo da za dostizanje “cilja nula“ nije dovoljna samo posvećenost, već su potrebna i ulaganja. 

“Rezultati koje smo ostvarili do sada govore nam u prilog – u 2020. godini, koja je bila obeležena zdravstvenim i bezbednosnim izazovima, mi smo unapredili HSE pokazatelje - indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen je 8% u odnosu na 2019. godinu,“ zaključuje Rjazanov i dodaje da će NIS i u narednom periodu ostati fokusiran na unapređenje HSE pokazatelja u kompaniji, što znači veću bezbednost za zaposlene i saradnike, kao i dodatnu brigu za zaštitu životne sredine.
Strategija zaštite životne sredine kao deo biznis strategije NIS-a

Prema rečima Rjazanova, Strategijom će biti obuhvaćeni ciljevi u oblasti smanjena emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će definitivno uticati na poslovanje kompanije:

“U okviru ove Strategije ćemo definisati veliki broj mera i mogućnosti za smanjenje različitih vrsta emisija, prvenstveno emisija gasova sa efektom staklene bašte. Međutim, već smo dosta uradili po ovom pitanju. Na primer, već sada radimo „utiskivanje” CO2 u naša iscrpljena ležišta u cilju smanjenja emisije (tj. sprečavanja emisija u atmosferu) i podizanja proizvodnje. Ove mere se ne primenjuju još na svim naftnim poljima, ali već smo osvojili tehnologiju i sada procenjujemo isplativost proširenja ovog projekta na više naftnih polja“ naveo je Rjazanov i dodao da će puštanjem u rad TE-TO Pančevo kompanija takođe doprineti smanjenju emisija, jer će ova termoelektrana-toplana, u koju će biti uloženo oko 180 miliona evra, trošiti samo prirodni gas. 
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit „plavog goriva“ preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok“ tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do...


Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u...

Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.


Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni


Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »