BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Iz Ratnog dnevnika komandanta Treće armije: Pogibija hrabre Slađane Stanković

Iz Ratnog dnevnika komandanta Treće armije: Pogibija hrabre Slađane Stanković
05.06.2021. god.

5. jun 1999.

U zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade  avijacija  je dejstvovala  u vremenu od 17.05 do 17.12 časova  sa šest projektila po vatrenim položajima Brigadne artiljerijske grupe „549“ u rejonu sela Vlašnja, jugozapadno od Prizrena. Jači udar izvršen je po selu Planeja, u vremenu od 17.20 do 17.42 časova  sa 16 avio-bombi.  Za vreme dejstva avijacije otvarana je jaka artiljerijska i minobacačka vatra sa teritorije Albanije po jedinicama Prvog motorizovanog bataljona 549. motorizovane brigade u rejonu sela Gorožup i Binaj. Prema nepotvrđenim podacima, poginulo je pet i ranjeno oko 20 starešina i vojnika iz 549. motorizovane brigade. U međuvremenu, u 17.35 časova, avijacija je ponovo dejstvovala po Fabrici „Bizmut“ u industriskoj zoni Prizrena.

Naređujem vezistima da mi daju vezu sa pukovnikom Delićem. Dok čekam vezu,  pregledam izveštaje o aktivnostima terorističkih snaga. U 14.00 časova  na putu selo Gornja Svrača–selo Donje Sudimlje, kod Vučitrna, iz zasede je napadnuta pozadinska kolona 15. oklopne brigade  koja je vršila snabdevanje jedinica. Napad je odbijen, a jedno motorno vozilo  zbog kvara  ostalo je  na putu. Oko 15.00 časova  ponovo je u rejonu sela Svračak napadnuta jedinica Prvog mehanizovanog bataljona 15. oklopne brigade, pri čemu je ranjen jedan vojnik.


Posle desetak minuta javlja se Delić. Smiren je,  ali neraspoložen. Potvrđuje informaciju o gubicima u jedinicama Prvog motorizovanog bataljona. Kaže da je potvrđena informacija o pogibiji pet i ranjavanju 23 pripadnika. „Najviše ih je nastradalo od artiljerijske i minobacačke vatre terorista. Poginuo je stariji vodnik Erdeljan Savo i četiri vojnika, a ranjena su  22 vojnika i jedan oficir. Sanitetske ekipe su odmah stigle u rejon Planeje i angažovane  su  na pružanju pomoći i evakuaciji ranjenih“, izvestio je Delić.


Ne znam šta da kažem komandantu  koji je,   pred „kraj rata“, dok traju razgovori o miru, izgubio borce. Nečekivano, nastavlja da govori: „Među poginulima je i moja kuma, dobrovoljac,  Slađana Stanković, bolničarka, koja je među prvima požurila da pomogne ranjenima“. Pitam ga: „Kako kuma?“ Odgovara: „Slađana je još od marta u Brigadi. Bila je neverovatno hrabra. Početkom maja venčala se sa ruskim dobrovoljcem, oficirom Jurijem Osipovskim,  u manastiru Svetih arhangela. Ja sam kumovao. Teško mi je pao gubitak ove hrabre žene-borca. Drugog juna je trebalo  da sa mužem ide kući  u Brzi Brod kod Niša, na zasluženi odmor. Ostala je da zameni druga i poginula. Sada,  na kraju rata“. 
Pitam ga  kako se desio tragični slučaj. „Požurila je među prvima da pruži pomoć ranjenima. U toku izvlačenja ranjenika, negde na putu u rejonu Planeje, minobacačka mina je pogodila vozilo  i ona je teško ranjena. Prema izjavama očevidaca, ruski dobrovoljci su je teško ranjenu, dovezl do bolnice u Prizrenu“, objasnio je Delić. Naređujem da preduzme sve da se jedinica na dostojanstven način oprosti od te hrabre žene, da posmrtne ostatke do rodnog mesta isprati delegacija saboraca i da prisustvuje sahrani. 
Posle razgovora sa Delićem, neraspoložen i pod utiskom tragičnih događaja u ovoj  jedinici, razmišljam kako se ovaj dan pretvorio u jedan od  najtragičnijih, a trebalo je da bude dan nade, dan kada će se zaustaviti ubijanje.

Slađana Stanković, žena heroj sa Paštrika

I dalje nemam informacije o rezultatima pregovora. Odlučujem da ne zovem nikoga u ŠVK   u vezi sa tim. Ako oni smatraju da komandant Armije ne treba da zna šta se sprema njegovoj jedinici narednih dana, neću ni ja da ih „proganjam“ da me informišu. Čekam da  se javi Lazarević. 

Od 18.15 časova  avijacija nastavlja da „kljuca“ sa po jednim projektilom po Kosmetu. Bombardovan je vatreni položaj Raketne baterije iz sastava 311. samohodnog raketnog puka PVO u rejonu sela Pomazetin, severozapadno od Aerodroma „Slatina“.  U 18.22 časova  sa tri projektila  avijacija je gađala položaje jedinica u rejonu sela Gorožup i Planeja. U 18.32 časa sa četiri projektila gađani su položaji odbrane Treće čete Prvog motorizovanog bataljona 549. motorizovane brigade u rejonu sela Žur.


U 19.40 časova ponovo se javlja pukovnik Delić. Izveštava da je pre pet minuta avijacija počela da bombarduje položaje na Vrbničkom pravcu. Na meti su vatreni položaji Brigadne artiljerijske grupe „549“ i pozadinske jedinice Prvog motorizovanog bataljona u rejonima sela Poslište i Biluša, istočno od Žura. Ispaljeno je 14 razornih projektila. Nema informacija o posledicama. Dejstva još traju.
U vezi sa dejstvima  NATO avijacije u toku dana je samo informacija da je agresor nastavio  dejstva   sa težištem na Kosovu i Metohiji u pograničnom području i da je u  napadu na Farmu „Agro-Vršac“ teško  povređena jedna osoba.

Za štampu pripremio
Boško Antić, kontraadmiral u penziji
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit „plavog goriva“ preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok“ tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do...


Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u...

Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.


Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni


Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »