BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Putin i Vučić označili početak proizvodnje vakcine „Sputnjik V“ u Institutu „Torlak“

Putin i Vučić označili početak proizvodnje vakcine „Sputnjik V“  u Institutu „Torlak“
04.06.2021. god.

Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik V“ počela je u Srbiji, u institutu „Torlak“ u Beogradu. Početak procesa ozvaničili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici Rusije i Argentine Vladimir Putin i Alberto Fernandez, putem video-linka.


Prozvodnja ruske vakcine ujedno je počela i u Argentini.

Vučić je ranije rekao da će Srbija da ponudi ruske vakcine svim zemljama regiona, Evrope i sveta.

„Zahvaljujući predsedniku Putinu uspeli smo da napravimo ovaj posao, nastavljamo slično i sa kineskim prijateljima, a kao krajnja faza očekuje nas izgradnja naše fabrike, potpuno nove koja će biti nedaleko od beogradskog aerodroma“, rekao je Vučić i dodao da je to od izuzetnog značaja za farmaceutski i zdraavstveni sistem Srbije, koji će biti dodatno ojačan.
Ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je ranije da će se u prvom periodu od četiri do šest meseci proizvesti četiri miliona vakcina „Sputnjik V“.

Avion s komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd. Očekuje se da bi prva vakcina iz „Torlaka“ mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana, prenosi Tanjug.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je 19. maja kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku“ i odobrio da se u budućnosti u ovom srbskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik V“.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RFPI/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je spreman da plati 683 miliona evra za tranzit „plavog goriva“ preko teritorije Bugarske lokalnim krakom gasovoda „Turski tok“ tokom naredne dve godine: od 1. jula 2021. do...


Svaka partija u Crnoj Gori ima svoje interese, a mi se kao Crkva u to nećemo miješati, kazao je danas mitropolit Joanikije na osveštanju crkve u selu Glavaca, u...

Najstarija ulica u Moskvi, luster, pretopljen od crkvenog srebra koje su ukrali Francuzi, vekovima nedostupne drevne freske. Upoznajte se sa neobičnim pojedinostima skrivenim od očiju znatiželjnih posetilaca.


Aerodrom u Kandaharu, drugi po veličini grad u Avganistanu, bio je meta raketnog napadoma, primoravši otkazivanje svih letova, dok Talibani pokušavaju da povrate svoje nekadašnje uporište.

Direktor Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin upozorio je na provokacije pripremljene spolja tokom parlamentarnih izbora u Rusiji u septembru 2021. godine i predsedničkih izbora 2024. godine. "Naši protivni


Zapadni mediji imaju „abnormalnu reakciju“ na učešće ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »