BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Izraelska avijacija uništila zgradu u Gazi u kojoj su se nalazili AP, Al Džazira i drugi međunarodni mediji

RT: Izraelska avijacija uništila zgradu u Gazi u kojoj su se nalazili AP, Al Džazira i drugi međunarodni mediji
15.05.2021. god.

Odbrambene snage Izraela (IDF) uništile su zgradu u kojoj su se nalazile kancelarije međunarodnih medija, uključujući Asošiejted pres i Al Džazira. Osoblje je dobilo upozorenje sat vremena pre raketnog napada.


Zgrada u kojoj su smeštene medijske kancelarije srušila se nakon serije eksplozija izazvanih vazdušnim napadom, pokazuje snimak koji je objavila novinska agencija Raptli.

Izraelska vojska upozorila je vlasnike zgrade unapred na vazdušni napad, dozvolivši novinarima koji rade unutra da se evakuišu, potvrdili su na Tviteru novinari AP-a i Al Džazire, uključujući i one koji su radili u zgradi.
Kada je vlasnik zgrade zatražio dodatno vreme od IDF-a da dozvoli novinarima da preuzmu opremu, izraelska vojska je odbila taj zahtev, saopštila je Lina Alsaafin, novinar Al Džazire.

U zgradi je bio smešten i niz drugih medija. Portparol izraelske vojske rekao je da je zgrada gađana jer se u njoj nalazila "vojna obaveštajna služba Hamasa", dodajući da je upozorenje dato pre napada i da su oni koji su unutra imali "dovoljno vremena za evakuaciju".

Nije prvi put da Izrael gađa zgrade Gaze u kojima se nalaze različiti mediji. Ranije ove nedelje, izraelska vojska je takođe srušila dve visoke zgrade u kojima se nalazilo oko 20 medija, što je podstaklo optužbe za namerne pokušaje ućutkivanja lokalne štampe. U svim slučajevima, izraelska vojska je upozorila pre napada.

Rušenje zgrade je nastavak nasilnog sukoba između Izraela i palestinskih militanata u Gazi. Sukob je podstaknut odlukom izraelskog suda o deložaciji nekoliko palestinskih porodica iz susedstva istočnog Jerusalima i u početku je doveo do masovnih protesta i sukoba između demonstranata i policije. Potom je Hamas ispalio rakete na Izrael, nakon čega su usledili izraelski vazdušni napadi.

Izraelska vojska presrela je većinu raketa i odgovorila masivnim vazdušnim udarima na Gazu. Najmanje devet Izraelaca stradalo je u raketnoj vatri, dok su zdravstveni službenici Gaze prijavili preko 100 ubijenih na njihovoj strani.

Izvor: RT

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ruptly/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na samitu u Briselu, Evropska unija i SAD su se dogovorile da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, i...


Ukrajina mora da učini više u pogledu reformi za članstvo u NATO-u, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom sastanka sa grupom vojnih posmatrača. Podsetio je da je Ukrajina...


Nova spoljnopolitička strategija Evropske unije prema Rusiji biće zasnovana na tri principa: odbijanje, obuzdavanje i saradnja, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj.

Ministarstvo odbrane i kompanija "Suhoj" planiraju da razviju verziju lovca Su-57 sa dva sedišta za izvoz, rekao je zamenik premijera Jurij Borisov tokom radnog putovanja u Primorski kraj.


Predsednici Vladimir Putin i Džo Bajden će na sutrašnjem dugoočekivanom sastanu u Ženevi razgovarati o širokom spektru tema, uključujući koronavirus, rat u Donbasu i borbu protiv sajber kriminala, saopštio ...


Ostale novosti iz rubrike »