BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Naučno-tehnološki centar NIS-a – riznica inovacija, tehnologija i kadra za budućnost

Naučno-tehnološki centar NIS-a – riznica inovacija, tehnologija i kadra za budućnost
12.05.2021. god.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović,  gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko i pokrajinski sekretar za  energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ognjen Bjelić, posetili su danas Naučno-tehnološki centar (NTC) kompanije NIS u Novom Sadu.
NIS je u proteklih pet godina zaposlio više od 100 mladih visokokvalifikovanih stručnjaka u ovom Centru, dok je u istom periodu uloženo više od 10,2 miliona evra u razvoj informacionih tehnologija u NTC-u.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS

foto: © NIS

Gosti su se upoznali sa osnovnim pravcima delatnosti NTC-a, koji pruža naučno-tehnološku podršku u svim fazama istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, sprovodi digitalizaciju i razvoj inovacija uz kontinuirano ulaganje u obrazovanje  i razvoj novih znanja i kompetencija zaposlenih u NTC-u. Gostima su predstavljeni najvažniji projekti Centra, a  upoznati su i sa planovima NTC-a kada je reč o razvoju IT infrastrukture, novim projektima u oblasti informacionih tehnologija, kao i investicijama NIS-a u obrazovni sistem. U okviru posete gosti su obišli i laboratoriju za prijem geoloških uzoraka koja posluje u okviru NTC-a, a imali su i priliku da upoznaju mlade stipendiste NIS-a koji svoje prve profesionalne korake prave upravo u domaćoj najvećoj naftnoj kompaniji.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Uzimajući u obzir da visoke tehnologije nisu održive bez ulaganja u obrazovanje, nauku i mlade, NIS kontinuirano ulaže u razvoj obrazovne infrastrukture u Srbiji, a kompanija sarađuje sa brojnim domaćim i stranim obrazovnim i naučnim institucijama. NIS godinama stipendira talentovane učenike i studente u okviru programa „Energija znanja“ koji, između ostalog, ima za cilj ulaganje u razvoj visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije. Trenutno je u Naučno-tehnološkom centru NIS-a preko ovog programa zaposleno 14 stipendista NIS-a.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


”Od kad sam imenovana za ministarku rudarstva i energetike, u oktobru 2020. godine, danas sam možda najponosnija. Energetika i rudarstvo nisu samo istraživanje i proizvodnja energije i energenata, već pre svega znanje, koje donose mladi ljudi koji dobijaju stipendije, koji se vraćaju u Srbiju i stvaraju vrednost koja se izvozi i van granica Srbije”, rekla je Zorana Mihajlović i dodala da, ukoliko želimo kao država da budemo uspešni i imamo privredni rast, to nije moguće bez ulaganja u znanje, ali i zaštitu životne sredine što je pokazano i prošle godine, puštanjem u rad postrojenja Duboka prerada, čime je poslata važna poruka da nema razvoja energetike bez zaštite životne sredine.


Mihajlovićeva je takođe istakla da su odnosi Srbije i Ruske Federacije i prijateljstvo dva naroda i dva predsednika, i zajednički projekti, ali i neraskidive veze koje se vide u teškim i kriznim situacijama.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da su ulaganja u nauku i znanje jedan od prioriteta u poslovanju NIS-a:


 „Modernizacija procesa i, pre svega, digitalizacija, nalaze se među ključnim principima naše strategije. Da bismo ostvarili ciljeve, da bismo išli ne samo u korak, već i ispred vremena, ulažemo u znanje i nauku, u mlade stručnjake koji ta nova znanja donose u našu kompaniju. Sarađujemo sa školama i fakultetima, stipendiramo mlade talentovane ljude, a onda ih sa zadovoljstvom dočekujemo kao kolege,“  izjavio je Tjurdenjev.


„Bio sam u toku sa aktivnostima NIS-a, ali moram da kažem da sam više nego iznenađen i pun ponosa, zbog načina rada ove kompanije. NIS poklanja veliku pažnju ljudima, i znanju, što smatram i najbitnijim. Ulaganje u oblast obrazovanja, naučnu sferu i obuke za zaposlene, pokazuje da NIS Gasprom njeft misli ne samo na svoj razvoj, već i na razvoj cele Srbije. Zadovoljan sam što je NIS uspeo da objedini u svojoj delatnosti najvažnije sfere naše saradnje – energetiku, nauku i obrazovanje. Želim vam puno uspeha, zahvaljujem se našim srbskim partnerima i želim nam svima uspešan nastavak saradnje i razvijanja naših bilateralnih odnosa“, izjavio je ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko.  

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, rekao je da je Naučno-tehnološki Centar svojevrsna fabrika znanja, inovacija, kreativnosti, hrabrosti i  idealnog srbsko-ruskog spoja: 


„Posebno sam impresioniran, a imao  sam jednom priliku, zahvaljujući kompaniji NIS, da ugostim deo studenata post diplomskih studija koji su posle srbskih fakulteta odlazili na ruske fakultete i univerzitete,   a ono što je  najlepše u celoj priči je to da su se vraćali u Srbiju. Vraćali su se da rade, da stvaraju nova dobra i nove vrednosti i da Naftna industrija kao deo ove zajednice, društva i  države, bude još razvijenija kompanija, na zadovoljstvo ruske strane, države i građana Srbije“, naveo je Vučević.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija i Sjedinjene Države moraće da "očiste ruševine", saopštio je portparol Kremlja uoči sastanka Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi. "O mnogim pitanjima tr


Na Zapadu još važe stereotipi iz devedesetih gdje su Srbi proglašeni za krivce, i da svim drugim narodima ostavljena mogućnost samoopredeljenja osim za srbski narod, pravdajući ideju samopredeljenja teritorija,...

Izraelske snage izvele si prvi vazdušni napad na Gazu otkako je nova vlada preuzela vlast, posle nekoliko sedmica nakon 11-dnevnog sukoba s pal


Na samitu u Briselu, Evropska unija i SAD su se dogovorile da će intenzivirati saradnju u brojnim globalnim pitanjima, među kojima je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, i...

Ukrajina mora da učini više u pogledu reformi za članstvo u NATO-u, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom sastanka sa grupom vojnih posmatrača. Podsetio je da je Ukrajina...Ostale novosti iz rubrike »