BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Operacija „Veliki valcer“: Kako su nemački vojnici marširali Moskvom u Drugom svetskom ratu

Operacija „Veliki valcer“: Kako su nemački vojnici marširali Moskvom u Drugom svetskom ratu
09.05.2021. god.


Nacisti su sanjali o tome kako će da marširaju Moskvom, i taj san im se na kraju ostvario. Doduše, ne baš onako kako su zamišljali... Skoro 60.000 vojnika Vermahta je marširalo kroz sovjetsku prestonicu u takozvanoj „Paradi pobeđenih“. Nemci su u tom maršu učestvovali kao ratni zarobljenici, piše Russia beyond-

U leto 1944. godine Crvena armija je nanela Nemcima najstrašniji poraz u njihovoj istoriji. Trupe Vermahta i SS divizije su tokom ofanzive u Belorusiji, poznate kao operacija „Bagration“, izgubile oko pola miliona ljudi, a grupa armija „Centar“ je praktično prestala da postoji.

Sovjetski vojnik na oštešćenom tenku Pz-4.

Toliki uspeh je vredelo proslaviti. Operacija „Bagration“ još nije bila okončana, ali je Moskva ipak odlučila da organizuje svečanu paradu, i to takvu u kojoj neće učestvovati pobednici, nego zarobljeni nemački vojnici.

Veliki otadžbinski rat 1941-1945. Operacija

Odlučeno je da se operacija transporta ratnih zarobljenika u Moskvu i organizovanja parade nazove „Veliki valcer“ po američkom mjuziklu snimljenom 1938. godine, inače veoma omiljenom u Sovjetskom Savezu. Cilj parade nije bio samo da ohrabri građane SSSR-a, nego i da pokaže saveznicima (i celom svetu) razmere uspeha koji je postigla Crvena armija.

Uspešno ostvaren plan operacije „Bagration“, kolone zarobljenih fašističkih vojnika na putevima Belorusije.

Odabrano je 57.000 najzdravijih nemačkih zarobljenika koji su mogli da izdrže marš od nekoliko kilometara. Rusi su ih dobro nahranili, ali im nisu dali da se okupaju kako bi Nemci pred Moskovljanima izgledali što jadnije i odrpanije.

Nemački zarobljenici, Belorusija.

U Moskvu su od 14. jula počeli da pristižu ešeloni ratnih zarobljenika. Odlučeno je da se Nemci razmeste na stadionu „Dinamo“ i na gradskom hipodromu. Bila je to tajna operacija. Mnogi vojni i partijski funkcioneri nisu znali za nju.

Zarobljeni Nemci na Hodinskom polju.

Moskovljanima je parada najavljena 17. jula preko radija. Ubrzo zatim se okupljenom narodu ukazao neobičan prizor: Nemci su prolazili u velikim kolonama od po 600 ljudi, u jednom redu po 20 zarobljenika.

Veliki otadžbinski rat, zarobljeni Nemci na ulici Gorkog, Moskva.

Na čelu ogromne povorke je pešačilo 19 generala i 6 pukovnika, svi u uniformama sa ordenjem. Iza njih je bilo preko hiljadu oficira, a zatim masa običnih pešadinaca. Ovi poslednji nisu imali paradne uniforme, nego je svako bio u onome u čemu je zarobljen.

„Parada pobeđenih“, Moskva, 1944.

Činilo se da celu tu masu zarobljenika čuva nekolicina sovjetskih vojnika i konjanika sa isukanim sabljama. Međutim, operaciju „Veliki valcer“ su obezbeđivale desetine hiljada crvenoarmejaca i oko 12.000 agenata Narodnog komesarijata unutrašnjih poslova (NKVD).

Kolona nemačkih zarobljeika prelazi preko Krimskog mosta.

Moskovljani su u potpunoj tišini posmatrali „Paradu pobeđenih“. Tu i tamo bi neko prokleo Nemce, a svi pokušaji da se kolona kamenuje blagovremeno su presečeni.

Osećanja nemačkih zarobljenika bila su različita. Jedni su sa neskrivenom mržnjom „streljali“ očima Moskovljane, dok su drugi sa neskrivenim interesovanjem razgledali Moskvu. Većina je bila ravnodušna. „Zapitao sam se da li je to za mene bilo poniženje. Mislim da nije. U ratu se dešavaju i mnogo gore stvari. Mi smo navikli da izvršavamo naređenja. Tako smo i tada samo izvršavali naređenje onih koji su nas sprovodili“, napisao je kasnije Berhard Braun.

Marš zarobljenih Nemaca, Moskva 17. jul 1944.

Na kraju parade su se kretala vozila za pranje ulica. Oprane su sve ulice kuda su prošli nemački vojnici, i tako je Moskva simbolično očišćena od „prljavštine“.

Prema pojedinim izvorima, Nemačka je bila ljuta zbog ponižavanja njenih vojnika u Moskvi, pa je brže-bolje organizovala svoju paradu ratnih zarobljenika u Parizu, sprovodeći ulicama grada zarobljene američke i britanske vojnike. „Parada“ u Parizu se ipak nije mogla meriti sa moskovskom. Bio je to slab pokušaj demonstracije moći Trećeg rajha. U to vreme su se saveznici već pripremali da oslobode glavni grad Francuske.

Boris Jegorov, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Samaryi Guraryi/Sputnik/ Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik  Vladimir Putin je uoči susreta sa američkim liderom Džozefom Bajdenom u Ženevi dao intervju za „En-Bi-Si“ tokom kojeg je ocenio da se vojne vežbe NATO-a i SAD održavaju...


Podizanje gotovine prilikom kupovine na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama

Kineska ambasada u Londonu osudila je izjavu „klike“ G7 koja je pozvala Peking da poštuje ljudska prava, opisujući je kao ozbiljno kršenje međunarodnih odnosa. U dana


Zabrana kupovine ruskog državnog duga od strane američkih investitora koju je Vašington uveo ranije ove godine stupila je na snagu danas. U aprilu je američki predsednik Džo Ba

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je i za incidente i događaje koji nisu uopšte navedeni u optužnici, izjavio je njegov advokat Branko Lukić koji je počeo detaljnu...


Iako ruski predsednik Vladimir Putin ima konzervativna očekivanja od sastanka u Ženevi sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, on se nada da će susret bar dovesti do toga da dve...


Ostale novosti iz rubrike »