BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Evropska ekonomija klizi u dvostruku recesiju nakon novog talasa koronavirusa

RT: Evropska ekonomija klizi u dvostruku recesiju nakon novog talasa koronavirusa
01.05.2021. god.


Ekonomija EU suočava se sa drugom recesijom za nešto više od godinu dana, nastavljajući da se smanjuje u prva tri meseca tekuće godine, prema preliminarnim procenama koje je objavio Eurostat.
Bruto domaći proizvod (BDP) u 19 zemalja koje dele evro smanjio se za 0,6% na kvartalnom nivou u januaru do marta, dok je šira ekonomija EU pala za 0,4%, saopštio je u statistički zavod. U poređenju sa prošlom godinom ekonomija evrozone opala je za 1,8%, dok je proizvodnja u 27-članom bloku opala za 1,7%.

EU i evro zona su se suočile sa padovima u poslednja tri meseca prošle godine kada je novi talas koronavirusa pogodio kontinent. To znači da je region trenutno ponovo u tehničkoj recesiji, definisanoj kao dve uzastopne četvrtine negativnog rasta.

Evropa je sada u dvostrukoj recesiji, situaciji kada recesiju prati kratkotrajni oporavak i nova recesija. Prva recesija dogodila se u prvoj polovini 2020. godine, kada je koronavirusna kriza dovela do blokada koje su zatvorile većinu preduzeća, pre ponovnog oporavka u trećem kvartalu.

Najveća ekonomija bloka, Nemačka, bila je među tri članice EU suočene sa najvećim kontrakcijama u januaru-martu. Nemačka ima najveći međugodišnji pad BDP-a nakon Portugalije i Španije, koji iznosi 3%. Nemačka ekonomija je takođe pala za 1,7% u odnosu na prethodni kvartal.
 
Međutim, neki ekonomisti ističu da će se situacija popraviti kasnije ove godine, jer će vakcinacije pomoći vladama da ublaže ograničenja koronavirusa i podstaknu oporavak.
 
„Međutim, brzinu na stranu, kreće se u pravom smeru - posebno kako se vakcinacija ubrzava“, rekao je Robert Alster, direktor informacionog sektora u kompaniji "Kloz braders aset menadžment". Dodao je da su letnji meseci "presudni za put oporavka južne Evrope", posebno za države oslonjene na turizam.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Hannibal Hanschke / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 7.867 osoba, a 119 nalaza je pozitivno na virus.


Predsednik Vladimir Putin je uoči sastanka sa američkim liderom Džoom Bajdenom primetio da je neophodno uspostaviti lične kontakte i uspostaviti direktan dijalog. Prema njegovim rečima, s

Džozef Bajden ne sme da se usudi na zajedničku konferenciju za medije posle susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom iz straha da od njega ne izgubi, saopštio je senator Aleksej...


Kubanske bankarske i finansijske institucije neće prihvatati gotovinske depozite u američkim dolarima od 21. juna zbog američkih sankcija, saopštila je Centralna banka Kube.

Piše protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić za IN4S


Povodom veličanstvene proslave Spasovdana, slave prvoprestonog Beograda, Njegova Svetost Patrijarh srbski g. Porfirije svim beograđanima, posebno svim učesnicima veličanstvene Litije koja je okupila više desetina hiljada pravoslavnih vernika, ovim...


Ostale novosti iz rubrike »