BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Evropska ekonomija klizi u dvostruku recesiju nakon novog talasa koronavirusa

RT: Evropska ekonomija klizi u dvostruku recesiju nakon novog talasa koronavirusa
01.05.2021. god.


Ekonomija EU suočava se sa drugom recesijom za nešto više od godinu dana, nastavljajući da se smanjuje u prva tri meseca tekuće godine, prema preliminarnim procenama koje je objavio Eurostat.
Bruto domaći proizvod (BDP) u 19 zemalja koje dele evro smanjio se za 0,6% na kvartalnom nivou u januaru do marta, dok je šira ekonomija EU pala za 0,4%, saopštio je u statistički zavod. U poređenju sa prošlom godinom ekonomija evrozone opala je za 1,8%, dok je proizvodnja u 27-članom bloku opala za 1,7%.

EU i evro zona su se suočile sa padovima u poslednja tri meseca prošle godine kada je novi talas koronavirusa pogodio kontinent. To znači da je region trenutno ponovo u tehničkoj recesiji, definisanoj kao dve uzastopne četvrtine negativnog rasta.

Evropa je sada u dvostrukoj recesiji, situaciji kada recesiju prati kratkotrajni oporavak i nova recesija. Prva recesija dogodila se u prvoj polovini 2020. godine, kada je koronavirusna kriza dovela do blokada koje su zatvorile većinu preduzeća, pre ponovnog oporavka u trećem kvartalu.

Najveća ekonomija bloka, Nemačka, bila je među tri članice EU suočene sa najvećim kontrakcijama u januaru-martu. Nemačka ima najveći međugodišnji pad BDP-a nakon Portugalije i Španije, koji iznosi 3%. Nemačka ekonomija je takođe pala za 1,7% u odnosu na prethodni kvartal.
 
Međutim, neki ekonomisti ističu da će se situacija popraviti kasnije ove godine, jer će vakcinacije pomoći vladama da ublaže ograničenja koronavirusa i podstaknu oporavak.
 
„Međutim, brzinu na stranu, kreće se u pravom smeru - posebno kako se vakcinacija ubrzava“, rekao je Robert Alster, direktor informacionog sektora u kompaniji "Kloz braders aset menadžment". Dodao je da su letnji meseci "presudni za put oporavka južne Evrope", posebno za države oslonjene na turizam.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Hannibal Hanschke / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Intenzitet insistiranja na nevinosti Ukrajine je neobičan, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova


„Suparnički odnos“ Vašingtona sa Rusijom sprečio je potpuno obelodanjivanje onoga što je znao, rekli su izvori listu

Ali uprkos neviđenim vojnim merama koje su kolektivno preduzele zapadne zemlje, ništa im nije pošlo za rukom! Jer tvrda vera srbskog naroda, njegova nepokolebljiva vernost Hristu i Crkvi, kao...


Napadačima na Crocus Citi Hall iz Ukrajine su prebačene velike sume novca, saopštio je ruski istražni komitet.


Neki ruski poslanici pozvali su na ponovno uvođenje smrtne kazne


Ostale novosti iz rubrike »