BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ko pokušava da odustane od Rezolucije 1244

Ko pokušava da odustane od Rezolucije 1244
22.04.2021. god.

Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu. Ovo je tiim važnije što su veliki  rezultati ostvareni u periodu pandemije Covid 19 i što je pred nama period opasnih globalnih turbulencija i nezabeleženih izazova.
U bogatim izveštajima medija posebnu pažnju naše javnosti privukla je opaska ruskog ministra spoljnih poslova  Sergeja Lavrova koji je, govoreći o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije, izjavio da "u pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost". Ponovio je podršku Rusije principijelnim stavovima i legitimnim interesima Srbije, da Kosmet treba da ostane prioritet SB UN, kao i da rezolucija 1244  treba  da se izvrši u celini.

U izveštajima medija nema naznaka ko "pokušava da odustane" od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti. Da li je to neko ko je učestvovao u donošenju rezolucije 1244, ili ko nije izvršio svoje obaveze, ili ko je prekršio njene imperativne odredbe, ili kome je taj dokument prepreka u ekspanziji geopolitičkih interesa, ili..? Da li se u te "pokušaje", možda, ubraja zakulisno angažovanje Slovenije za prekrajanje granica  koje predpostavlja bar dva "odustajanja" - od Dejtona i od rezolucije 1244? Ali, kakve kvalifikacije i čija ovlašćenja imaju Pahor i Janša da bi pokretali "odustajanje" od dokumenata koji su, uz sve manjkavosti, stubovi mira na Balkanu i u Evropi? Šta je zajednički imenitelj napada na Rezoluciju SB UN 1244 i Dejton?


Na kraju, da li je uopšte moguće da neko "odustane" od obaveza i to utvrđenih trajno važećim međunarodno-pravnim aktom najveće pravne snage? Ako se to legitimiše, kakvog smisla bi imale odluke međunarodnih foruma i međunaroni ugovori uopšte!
Jasno je da ministar Lavrov  nije dao citiranu izjavu zbog neobaveštenosti ili  nerealne procene o opasnosti "pokušaja odustajanja".

Poznato je da se Rusija od 1999. dosledno zalaže za mirno političko rešenje za budući status Kosmeta uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN, na osnovu i u okviru rez. SB UN 1244. Takođe, da Rusija podržava legitimne interese i stavove Srbije, odnosno, njen suverenitet i teritorijalni integritet - ustavni poredak.


S druge strane, predstavnoci Srbije svih nivoa, iako se ređe javno i formalno pozivaju na  rezoluciju SB UN 1244, ne propuštaju ni jednu priliku da odaju priznanje i izraze zahvalnost Rusiji, posebno predsedniku Putinu, na principijelnim stavovima,  nedvosmislenoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kako u UN tako i na multilateralnom planu uopšte.


Što se tiče prištinskih lidera, oni se otvoreno i javno deklarišu za ukidanje rezolucije 1244. U tom pogledu, među njima nema razlika jer svi imaju jednog istog mentora. Razume se, njima najviše smetaju odredbe Rezolucije 1244 o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta SRJ, odnosno Srbije kao pravne sledbenice. Jednako im ne odgovaraju ni neizvršene odredbe o pravu oko 250.000 proteranih Srba i drugih ne-albanaca na slobodan, bezbedan i dostojanstven povratak, o vraćanju kontigenata srpske vojske i policije na međunarodne granične prelaze i druge lokacije na Kosmetu, garantovanje  slobode kretanja, bezbednosti i drugih prava.


Kad je teč o EU, ona je dobila ulogu medijatora u "statusno neutralnim" pregovorima od Generalne skupštine UN.  Bilo bi preterano pretpostaviti da bi EU išla tako daleko da poverenje  medijatora dobijeno od GS-a zloupotrebi za pokušaj dezavuisanja odluke drugog organa sistema UN i to SB. Uostalom, EU je jedan od najglasovitijih zastupnika poštovanja međunarodnog prava. Da EU ima ozbiljan problem da objasni svoj neuspeh medijatora, posebno u sprivodjenju dogovora, to je svakom vidljivo. Ipak, to ne  bi moglo da bude opravdanje za, eventualne njene 
"pokušaje odustajanja" od Rezolucije SB UN 1244. Takva neopreznost mogla bi prizvati anatemu za "revizionizam" u međunarodnim odnosima!

Ko, dakle, "pokušava da odustane" od Rezolucije 1244? U novijoj istoriji niko, bar sa Zapada, nije odustajao od bilo čega što je loše za Srbiju?


Živadin Jovanović
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • Živadin Jovanoić, ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, foto: © Tanjug/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirano 7.867 osoba, a 119 nalaza je pozitivno na virus.


Predsednik Vladimir Putin je uoči sastanka sa američkim liderom Džoom Bajdenom primetio da je neophodno uspostaviti lične kontakte i uspostaviti direktan dijalog. Prema njegovim rečima, s

Džozef Bajden ne sme da se usudi na zajedničku konferenciju za medije posle susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom iz straha da od njega ne izgubi, saopštio je senator Aleksej...


Kubanske bankarske i finansijske institucije neće prihvatati gotovinske depozite u američkim dolarima od 21. juna zbog američkih sankcija, saopštila je Centralna banka Kube.

Piše protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić za IN4S


Povodom veličanstvene proslave Spasovdana, slave prvoprestonog Beograda, Njegova Svetost Patrijarh srbski g. Porfirije svim beograđanima, posebno svim učesnicima veličanstvene Litije koja je okupila više desetina hiljada pravoslavnih vernika, ovim...


Ostale novosti iz rubrike »