BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zaboravljeni genocidi: RT ukazuje na zločine koje je politika pomela pod tepih

Zaboravljeni genocidi: RT ukazuje na zločine koje je politika pomela pod tepih
18.04.2021. god.

Zašto se neki genocidi neprestano pamte, dok se drugi bacaju na smeće istorije? U emisiji „Zaboravljeni genocidi: Greh tišine“, koja će se emitovati 23. aprila, RT postavlja ova i druga pitanja.


Genocid nad Jermenima ostavio je milion i po mrtvih hrišćana od strane Osmanskog carstva. Ali, trebalo je čitav vek da Sjedinjene Države formalno nazovu ove događaje genocidom. Šta se promenilo?„Geopolitika je kralj“, rekao je producent RT-a i istoričar Nebojša Malić. Turska je nekada bila bedem NATO-a protiv Sovjetskog Saveza, ali do priznanja genocida 2019. godine, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razdražio je SAD kupujući rusko oružje i napadajući severnu Siriju.


Jermenska zajednica je likovala postizanjem priznanja, ali svi ne veruju da će se situacija na terenu promeniti. Jermenski nadbiskup Viken Ajkazjan kaže da je ovo što se danas događa „konstantni genocid, sve dok ga ne zaustave“.


nadbiskup Viken Ajkazjan, foto: RT

Iako je konačno priznat genocid nad Jermenima, još jedan masakr je agresivno zaboravljen. Na zapadu je malo poznato ubistvo pola miliona pravoslavnih Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata od strane hrvatskih fašista (ustaša). Ali činjenica genocida nije sporna.

Zašto onda priznati genocid nad Jermenima, a zanemariti još jedan jednako valjan i istorijski faktički masakr na Balkanu? Odgovor je opet u geopolitici. Prema rečima srpske aktivistkinje Dragane Tomašević, vlade pokazuju malo „poštovanja prema žrtvama i njihovim potomcima“.

Ovaj nedostatak poštovanja pretočio se u brutalni rat koalicije pod vodstvom SAD-a protiv ostataka Jugoslavije nakon njenog raspada 1990-ih. Srbi su označeni kao neprijatelji, a Hrvati, bosanski muslimani i Albanci postali žrtve. 

„U vreme kada su SAD priznale genocid nad Jermenima saznao sam za logor smrti za Srbe u Jasenovcu“, rekao je autor dokumentarnog filma i producent RT-a dr Džozeć Riči.

„Stalno sam se pitao, zašto prepoznajemo jedan genocid i pretvaramo se da se drugi nikada nije dogodio ... i može li danas biti nekih koji aktivno ignorišemo?“

Problem zaboravljenih genocida i grehova ćutanja koji ih prate zaista se dešava upravo ovog trenutka. Prema dr. Džozehu Halilu, libanskom hrišćaninu i izbeglici, ono što se dešava sa hrišćanima na Bliskom istoku nakon američke invazije na Irak 2003. godine zasigurno je „genocid“. Da li će budućnost videti još jedan zaboravljeni genocid nestankom hrišćana sa Bliskog istoka, njihove prvobitne domovine?

„Zaboravljeni genocidi“ biće prikazan na RT-u 23. aprila.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba 'Izrastanje' umetnice Vere Virijević Mitrović. 


NIS značajno unapredio finansijske rezultate, neto dobit 1,5 milijardi dinara

Dva nemačka poslanika doletela su u Moskvu da prisustvuju paradi povodom Dana pobede, a jedan od njih iskoristio je priliku da se vakciniše vakcinom "Sputnjik V". U razgovoru za...


Sjedinjene Američke Države nastoje da suze dnevni red sastanka predsednika Vladimira Putina i američkog lidera Džoa Bajdena po pitanju strateške stabilnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Najmanje sedam učenika je poginulo i 16 povređeno, tokom pucnjave u školi u Kazanju, glavnom gradu Republike Tatarstan. Kako se navodi počinioca napada je uhapsila policija. &bdq


Ostale novosti iz rubrike »