BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Iran pustio zadržani južnokorejski tanker, navodi Seul

RT: Iran pustio zadržani južnokorejski tanker, navodi Seul
09.04.2021. god.

 
Iranske vlasti pustile su zadržani južnokorejski tanker za hemikalije i njegovog kapetana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje, nakon što je Teheran pozvao Seul da odblokira milijarde novčanih sredstava zamrznute pod američkim sankcijama.


Tankeru "
MT Hankuk Čemi" dozvoljeno je da napusti Iran u petak ujutro po južnokorejskom vremenu, navodi se u saopštenju Ministarstva, napominjući da su kapetan i posada "u dobrom zdravstvenom stanju" i da je plovilo u ispravnom stanju.

Polazeći iz luke Radžai u blizini Bandar Abasa u Iranu, brod sada polako udaljava, prema podacima morskog praćenja. Brod je bio oko tri meseca u iranskoj luci, nakon što je početkom januara zadržan u Ormuskom moreuzu.


Iako se Teheran u februaru složio da pusti 19 članova posade, njegov kapetan je zadržan u pritvoru. Brodska posada od 12 članova takođe je odlučila da ostane na brodu kako bi pomogla u održavanju.

Ovaj potez usledio nakon višemesečnog prepucavanja oko nekih sedam milijardi dolara iranskih sredstava blokiranih u južnokorejskim bankama zbog američkih sankcija Islamskoj Republici. Iako su iranski mediji krajem februara izvestili da su dve strane postigle sporazum o vraćanju sredstava, ostaje nejasno koliki je napredak postignut od tada. Otprilike u isto vreme, južnokorejski "Jonhap" prenosi da je Seul razgovarao sa Vašingtonom o tom pitanju, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova, ali nije da više detalja o tome da li je postignut dogovor.

Iranske vlasti su navele da je brod "Hankuk Čemi" zagađivao njegove vode petrohemikalijama i kršio zakone o pomorskoj životnoj sredini. Portparol iranske vlade Ali Rabiei negirao je optužbe da je njegova posada uzeta za taoce i da to pitanje ima bilo kakve veze sa sporom oko novčanih sredstava. Uprkos tome, optužio je Južnu Koreju da je drži blokirana iranska finansijska sredstva.

Sredstva su zamrznuta pod nizom američkih sankcija koje je 2018. ponovo uveo tadašnji predsednik Donald Tramp, koji je istovremeno odustao od nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji su potpisali Iran i svetske sile. Vašington ima moćnu polugu nad međunarodnim finansijskim institucijama, poput SWIFT-a, pomažući mu da vrši pritisak na druge države da sprovode njegove ekonomske kazne.

Izvor: RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © South Korean Foreign Ministry / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Kad je objavljen rat Srbiji 1914. bila je mobilizacija srpske vojske. Kao i 1912. sve je skočilo na noge lagane. I sam sam, bez pozivanja, odjurio na mesto mobilizacije...


Ruski slikari su imali običaj da putuju Evropom i Ruskom imperijom, i da mnogo vremena provode na tim putovanjima. Pojedinci su se odvažili da radi biblijske scene otputuju na...

Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.


Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom...


Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na...


Ostale novosti iz rubrike »