BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski naučnici razvijaju hibrid nuklearnih i fuzijskih reaktora

Ruski naučnici razvijaju hibrid nuklearnih i fuzijskih reaktora
06.04.2021. god.

Stručnjaci Tomskog politehničkog univerziteta, zajedno sa drugim ruskim naučnicima, stvorili su i testirali termonuklearnu komponentu jedinstvenog hibridnog reaktora. Rezultati njihovog rada objavljeni su u časopisu "Nuclear Engineering and Technology".
Kao što su autori studije objasnili, hibridni reaktorski sistemi ili fuzijsko-fisioni sistemi kombinuju pouzdanost konvencionalnih fisionih reaktora sa ekonomičnošću i ekološkom sigurnošću fuzione energije.

Takvi sistemi se sastoje od izvora termonuklearnih neutrona i aktivne zone (tzv. ćebe), u kojoj se odvija fisija teških jezgara. Gorivo je mešavina torijuma i plutonijuma. Torijum, prema naučnicima, sam po sebi ne može biti izvor energije, već se od njega formira uranijum-233, čija akumulacija u jezgru povećava trajanje ciklusa goriva. Zamena uranijuma-238 torijumom, koji se koristi u konvencionalnim reaktorima za fisiju, može veoma značajano smanjiti količinu radioaktivnog otpada, prenose RIA Novosti.

"U plazmi se joni deuterija i tricijuma, sudarajući se međusobno, kombinuju u jezgra helijuma uz oslobađanje visokoenergetskih neutrona. Oni dolaze iz vakuumske komore do ćebeta u impulsnom režimu, podržavajući cepanje teških jezgara , koja daju glavnu energiju. Ključna razlika hibridnog sistema je u tome što taj nuklearni materijal nije u strogo kritičnom stanju, kao u tradicionalnom reaktoru, već u stanju bliskom kritičnom, što isključuje mogućnost nekontrolisane lančane reakcije “, objasnio je profesor Sergej Bedenko.

Prema naučnicima, energija oslobođena tokom fisije uklanja se helijumskim rashladnim sredstvom. Helijum, zagrejan na oko 730 stepeni Celzijusa, kada je povezan sa blokom gasne turbine i električnim generatorom, može se koristiti za proizvodnju ne samo električne energije, već i vodonika metodom parne reforme metana.

Razvijeni hibridni reaktor biće kompaktne veličine, snage oko 60-100 megavata i mogućnosti da radi bez punjenja gorivom više od osam godina. Prema naučnicima, može se koristiti u teško dostupnim regionima za dobijanje električne energije, toplote i ekološki prihvatljivo vodonik gorivo.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © ITER/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Kad je objavljen rat Srbiji 1914. bila je mobilizacija srpske vojske. Kao i 1912. sve je skočilo na noge lagane. I sam sam, bez pozivanja, odjurio na mesto mobilizacije...


Ruski slikari su imali običaj da putuju Evropom i Ruskom imperijom, i da mnogo vremena provode na tim putovanjima. Pojedinci su se odvažili da radi biblijske scene otputuju na...

Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.


Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom...


Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na...


Ostale novosti iz rubrike »