BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Severna Koreja će preskočiti Olimpijske igre u Tokiju kako bi zaštitila sportiste od koronavirusa

RT: Severna Koreja će preskočiti Olimpijske igre u Tokiju kako bi zaštitila sportiste od koronavirusa
06.04.2021. god.

Severna Koreja postala je prva zemlja koja se povukla sa Olimpijskih igara 2021. godine koje će se ovog leta održati u Tokiju, dok se ministarstvo sporta zemlje pozvalo se na stalnu pretnju koju predstavlja pandemija koronavirusa.


„Olimpijski komitet Demokratske Narodne Republike Koreje odlučio je da ne učestvuje na 32. Olimpijskim igrama na predlog članova kako bi zaštitio sportiste od globalne zdravstvene krize izazvane virulentnom virusnom infekcijom“, saopštilo je Ministarstvo sporta Severne Koreje.


Odluka je doneta nakon sastanka Olimpijskog komiteta krajem prošlog meseca, gde je bio prisutan ministar sporta Kim Il Guk, dodaje se u saopštenju Ministarstva. Raniji izveštaji u državnim medijima navode da su se zvaničnici sastali kako bi razgovarali o „praktičnim pitanjima povezanim sa aktivnim organizovanjem javnih sportskih događaja“, mada se nisu pominjale Olimpijske igre, koje bi trebalo da se održe od 23. jula do 8. avgusta.

Iako su prvobitno bile zakazane za leto 2020. godine, Organizacioni odbor Tokija je nevoljno odložio događaj za godinu dana zbog bezbednosnih razloga povezanih sa pandemijom, prvi put u istoriji igara. Komitet je prvo više puta saopštio da će se igre održati kako je planirano, ali popustio je nakon što su Kanada i Australija saošptile da neće slati timove da se takmiče. Američki olimpijski komitet na sličan je način zatražio odlaganje igara prošlog marta, takođe pozivajući se na strah od koronavirusa.

Iznenadno povlačenje Pjongjanga lišiće dve Koreje prilike za dijalog, pošto su se zvaničnici u Seulu nadali da će se pružiti šansa za dijalog, navodi "Jonhap". Tokom Zimskih olimpijskih igara 2018. godine u Južnoj Koreji, dve strane su održale ceremoniju otvaranja pod zastavom ujedinjenja Koreje i izvele zajednički ženski hokejaški tim. Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, takođe je prisustvovala događaju, što je prvi put da je član vladajuće porodice Kim posetio Jug od Korejskog rata. Igre su pomogle da se stvori put za tri sastanka između Kima i predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina u narednim mesecima, kao i sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Severna Koreja je preduzela stroge mere protiv koronavirusa, s već izolovanom državom koja je zatvorila svoje granice zbog zdravstvene krize. Iako zvaničnici tvrde da u zemlji nema zaraza koronavirusom i da je zajljučavanje dalo rezultate, spoljnii posmatrači i zdravstveni stručnjaci izrazili su sumnju u tu tvrdnju.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Korean Central News Agency (KCNA)/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Kad je objavljen rat Srbiji 1914. bila je mobilizacija srpske vojske. Kao i 1912. sve je skočilo na noge lagane. I sam sam, bez pozivanja, odjurio na mesto mobilizacije...


Ruski slikari su imali običaj da putuju Evropom i Ruskom imperijom, i da mnogo vremena provode na tim putovanjima. Pojedinci su se odvažili da radi biblijske scene otputuju na...

Komitet za međunarodne odnose Evropskog parlamenta sastavio je nacrt izveštaja u kojem su izloženi osnovni principi za izgradnju odnosa EU i Rusije.


Sedmog dana izraelsko-palestinskog konflikta, odlazeći premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da će Izrael "nastaviti da uzvraća silom" na raketne napade Hamasa.

Peking namerava da pruži podršku palestinskom narodu i pomogne da se reše nesuglasice sa Izraelom, rekao je šef diplomatije Kine Van Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim kolegom Šahom...


Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na...


Ostale novosti iz rubrike »