BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Vlada odobrila produženje sporazuma između Rusije i SAD-a o saradnji u kosmosu do 31. decembra 2030. godine

Vlada odobrila produženje sporazuma između Rusije i SAD-a o saradnji u kosmosu do 31. decembra 2030. godine
03.04.2021. god.

Ruska vlada odobrila je produženje sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u kosmosu do 31. decembra 2030. godine.


Sporazum zaključen 1992. već je produžen četiri puta. Ovaj dokument je jedan od glavnih pravnih instrumenata koji formiraju uslove za rusko-američku saradnju u istraživanju kosmosa.


„Sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američčkih Država o saradnji u istraživanju i korišćenju kosmosa u miroljubive svrhe biće na snazi do 31. decembra 2030. Predlog za njegovo produženje odobrio je premijer Mihail Mišustin“, navodi se u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Pojašnjava se da je odluka prethodno razrađena sa američkom stranom, a postupak produženja biće završen nakon razmene diplomatskih nota.

„Produženje sporazuma je u interesu obe strane i doprineće efikasnoj primeni zajedničkih kosmičkih projekata“, dodaje se u saopštenju.

Prema dokumentu, Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije naloženo je da u ime Vlade da razmeni note koje čine sporazum, omogućavajući, ako je potrebno, dopune priloženog nacrta koje nisu od suštinske prirode.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Roskosmos/Sergeй Kudь-Sverčkov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju otvorena je izložba 'Izrastanje' umetnice Vere Virijević Mitrović. 


NIS značajno unapredio finansijske rezultate, neto dobit 1,5 milijardi dinara

Dva nemačka poslanika doletela su u Moskvu da prisustvuju paradi povodom Dana pobede, a jedan od njih iskoristio je priliku da se vakciniše vakcinom "Sputnjik V". U razgovoru za...


Sjedinjene Američke Države nastoje da suze dnevni red sastanka predsednika Vladimira Putina i američkog lidera Džoa Bajdena po pitanju strateške stabilnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Najmanje sedam učenika je poginulo i 16 povređeno, tokom pucnjave u školi u Kazanju, glavnom gradu Republike Tatarstan. Kako se navodi počinioca napada je uhapsila policija. &bdq


Ostale novosti iz rubrike »