BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Antonov: Na Kapitolu ne prestaje rusofobična aktivnost

Antonov: Na Kapitolu ne prestaje rusofobična aktivnost
31.03.2021. god.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena je krenula putem odmotavanja sankcione spirale protiv Rusije pod izmišljenim razlozima, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, istakavši da su rusko-američki odnosi u najdubljoj krizi.

„Stalno se iznose pretnje u vezi sa pseudo mešanjem u američke izbore, za navodne napade na informacione resurse Amerike i za nekakvu 'nepristojnu aktivnost“ u vezi sa suprotstavljanjem američkim oružanim snagama u Avganistanu“, rekao je diplomata.
Istakao je da su odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u najdubljoj krizi, ali Moskva ulaže napore kako bi se uspostavio pragmatičan dijalog.

„Ruska strana već nekoliko godina ulaže aktivne dosledne napore kako bi se poboljšao nivo bilateralnih veza, kako bi se uspostavio ravnopravan pragmatičan dijalog sa međusobnim poštovanjem. Čak smo izradili svojevrstan pozitivan program delovanja koji odgovara nacionalnim interesima Rusije i smatramo da ne protivreči nacionalnim interesima SAD“, rekao je Antonov na sednici Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije.

Međutim, kako dodaje, nisu uspeli da promene pravac kretanja odnosa Rusije i SAD.

„Zvanični Vašington dosledno uništava celokupnu arhitekturu veza između naših zemalja koje su i ranije bile teške. Stalno se iznose pretnje na račun Rusije, uvode se ekonomske restrikcije. Samo 2020. godine, uprkos pandemiji, Amerikanci su realizovali više od deset krugova antiruskih sankcija, a od 2011. godine ograničenja protiv Rusije proširena su 93 puta“, podsetio je ruski ambasador.

Stoga je trenutno pod sankcijama više od 350 ruskih fizičkih lica i 500 pravnih lica, dodao je on.

„Na Kapitolu ne prestaje rusofobična aktivnost – poslednjih godina Kongres je usvojio 10 zakona koji su usmereni na kažnjavanje Rusije. Još 15 dokumenata je na razmatranju“, saopštio je Antonov.

Antonov je dodao da SAD nisu raspoložene da „raščiste ruševine“ u odnosima sa Rusijom.

„Pritom razumemo da će biti veoma, veoma teško da se raščiste ruševine koje su se obrazovale poslednjih godina. Uzgred govoreći, posle nekoliko razgovora i upoznavanja sa nizom dokumenata želim da kažem da Vašington i nema nikakvu želju da raščisti ruševine.“

Na kraju je ukazao na to da je Rusija daleko od prijatnih očekivanja u odnosima sa SAD.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Jedan od velikih izazova sa kojima se suočavaju transatlantski partneri je promena snaga u svetu zbog „ponekad vrlo agresivnog ponašanja Rusije“, izjavila je nemački kancelar Angela Merkel.


Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja zamerio je zapadnim kolegama u Savetu bezbednosti na nespremnosti da saslušaju neprijatnu istinu o događajima u Ukrajini.

U Republiku Srbiju danas je stigao novi kontigent od 104.130 vakcina kompanije "Fajzer-Biontek", koje su dopremljene na Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", prenosi Tanjug.


„Gospodin Incko ne poznaje strukturu Dejtonskog sporazuma na osnovu kojeg je on visoki predstavnik“, rekao je danas gostujući na BHT televiziji, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

Pentagon je optužio Rusiju za navodno kršenje mehanizma za sprečavanje slučajnih sukoba između snaga u Siriji, navodi se u tromesečnom izveštaju generalnog inspektora Ministarstva odbrane SAD o operaciji „Nepokolebljiva...


Povodom najnovijih polemika koje su izazvale neke crkvene aktivnosti i prikazivanja istih, podsjećam javnost da su vrata Crkve, kao i uvijek do sada, otvorena za sve dobronamjerne goste, vjernike...


Ostale novosti iz rubrike »