BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa za mačke i pse, dok proizvođač „Sputnjika V“ upozorava da kućni ljubimci i životinje mogu da šire virus

RT: Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa za mačke i pse, dok proizvođač „Sputnjika V“ upozorava da kućni ljubimci i životinje mogu da šire virus
31.03.2021. god.

Nova vakcina koja štiti životinje od koronavirusa registrovana je u Rusiji nekoliko dana nakon što je jedan od najboljih naučnika u zemlji upozorio da bi smrtonosni patogen uskoro mogao da se širi po kućama i farmama.


"Roselhoznadzor", državna agencija odgovorna za veterinarsku medicinu, saopštila je u sredu da je vakcina koju su razvili njeni istraživači, zvanično registrovana za upotrebu. Vakcina "Karnivak-Kov", navode zvaničnici je „prva i do danas jedina vakcina protiv koronavirusa na svetu za životinje“.


Klinička ispitivanja vakcine započela su u oktobru prošle godine, testirajući njen potencijal na mesožderima, uključujući pse, mačke, arktičke lisice i druge životinje. Prema naučnicima, „rezultati ovih studija omogućavaju nam da zaključimo da je vakcina sigurna i visoko imunogena, jer su sve vakcinisane životinje koje su testirane razvile antitela na koronavirus“.

Tim koji je razvio vakcinu navodi da masovna proizvodnja vakcine može započeti već u aprilu, koristeći objekte ruskog Federalnog centra za zdravlje životinja, najvećeg proizvođača veterinarske medicine u zemlji.

U saopštenju "Roselhoznadzor" navodi da je „vakcina posebno važna jer su, kako primećuje Svetska zdravstvena organizacija za zdravlje životinja, neke vrste podložne koronavirusu. Slučajevi su registrovani u mnogim zemljama sveta “.

Vlasti kažu da su u Rusiji registrovana dva slučaja mačaka zaraženih koronavirusom, jedan u glavnom gradu Moskvi i drugi u sibirskom gradu Tjumenu.

U ponedeljak je Aleksandar Gincburg, direktor moskovskog Instituta "Gamalej", koji je razvio "Sputnjik V", prvu domaću vakcinu protiv koronavirusa, upozorio da bi životinje mogle da postanu nova linija fronta u borbi protiv virusa. Rekao je da pandemija „još nije `shvatila` svoj patogeni potencijal ... Sledeća faza je zaraza domaćih i drugih životinja. A kada zaštitimo čovečanstvo uz pomoć dobrih vakcina u roku od godinu dana, kućni ljubimci će biti zaraženi do tog trenutka, a niko se neće otarasiti svojih voljenih kućnih ljubimaca.

Prema tome, navodi Gincburg, fokus ovog patogena će neprestano biti oko nas i nastaviće da se razvija.

"To će reći da moramo biti spremni za dugo postojanje ovog patogena."

U decembru je Danska bila prisiljena da uništi više od 15 miliona vidri koje su se uzgajale zbog krzna, zbog straha od mutiranog oblika virusa otkrivenog na nekoliko farmi. Međutim, izvestan broj životinja je dospeo na površinu na mestu masovnih sahranjivanja zbog pritiska gasova nastalih tokom njihovog trulenja. To je izazvalo strah od kontaminacije, a četiri miliona leševa trebalo bi da bude ekshumirano kao deo plana za suočavanje sa krizom. 

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Foto: A cat © Unsplash / Pacto Visual; (inset) illustration of coronavirus © Unsplash / Fusion Medical Animation / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Jedan od velikih izazova sa kojima se suočavaju transatlantski partneri je promena snaga u svetu zbog „ponekad vrlo agresivnog ponašanja Rusije“, izjavila je nemački kancelar Angela Merkel.


Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja zamerio je zapadnim kolegama u Savetu bezbednosti na nespremnosti da saslušaju neprijatnu istinu o događajima u Ukrajini.

U Republiku Srbiju danas je stigao novi kontigent od 104.130 vakcina kompanije "Fajzer-Biontek", koje su dopremljene na Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", prenosi Tanjug.


„Gospodin Incko ne poznaje strukturu Dejtonskog sporazuma na osnovu kojeg je on visoki predstavnik“, rekao je danas gostujući na BHT televiziji, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

Pentagon je optužio Rusiju za navodno kršenje mehanizma za sprečavanje slučajnih sukoba između snaga u Siriji, navodi se u tromesečnom izveštaju generalnog inspektora Ministarstva odbrane SAD o operaciji „Nepokolebljiva...


Povodom najnovijih polemika koje su izazvale neke crkvene aktivnosti i prikazivanja istih, podsjećam javnost da su vrata Crkve, kao i uvijek do sada, otvorena za sve dobronamjerne goste, vjernike...


Ostale novosti iz rubrike »