BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija će sajmu „MAKS 2021“ predstaviti prvi električni avion na svetu

RT: Rusija će sajmu „MAKS 2021“ predstaviti prvi električni avion na svetu
28.03.2021. god.

Prvi avion sa električnim motorom biće predstavljen na Međunarodnom vazdušno-kosmičkom sajmu "MAKS", koji će se održati od 20. do 25. jula u Žukovskom u Moskovskoj oblasti, rekao je novinarima zamenik premijera Jurij Borisov.

„To je ono što je urađeno zajedno sa Fondom za napredne studije - električni avion zasnovan na principima superprovodljivosti“, rekao je Borisov. Elektromotor je deo hibridnog demonstratora pogonskog sklopa koji je razvio ruski Centralni institut za vazduhoplovne motore (CIAM).

Inovativni elektromotor zasnovan na visokotemperaturnim superprovodnicima snage 500 kw (679 KS) stvoren je od strane specijalista "Superoksa".

Ogledi perspektivnog superprovodljivog avionskog elektromotora započeli su 5. februara. Na bazi aviona Jak-40 stvorena je posebna leteća laboratorija.


RT
Za letačka ispitivanja, jedan od tri motora Jak-40, koji se nalaze u zadnjem delu, zamenjen je turboosovinskim gasno-turbinskim motorom sa električnim generatorom koji je razvio CIAM zajedno sa Vazduhoplovnim tehničkim univerzitetom iz Ufe. Električni motor, koji koristi visoku temperaturu seperprovodnika i kriogeni sistem, ugrađen je u nos aviona.

Prema rečima izvršnog direktora CIAM-a Mihaila Gordina, ovo je jedan od najvažnijih projekata u savremenom vazduhoplovstvu. Korišćenje hibridnog motora zasnovanog na visokotemperaturnoj superprovodljivoj platformi, ili HTSP, osmišljeno je da reši niz tehnoloških problema sa kojima se vazdušni transport već suočava, rekao je on.

Andrej Vavilov, predsednik odbora direktora kompanije "Superoks", rekao je da su ruski naučnici prvi u svetu koji su započeli testiranje električnog avionskog motora na HTSP-u.

„Naš razvoj zasnovan je na dugogodišnjim istraživanjima i ispitivanjima. Imamo stotine proizvedenih prototipova namotaja i desetak proizvedenih i testiranih uzoraka motora različitih kapaciteta“, rekao je on.

Planirano je da se nova tehnologija koristi za stvaranje motora i elektroenergetskih kompleksa za potpuno električne avione i helikoptere.

Izvor: RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © CIAM / Facebook / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na Crvenom trgu će 09. maja sa početkom u 08:45 časova biti održana Parada pobede povodom 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Na paradi će učestvovati preko 12.000 vojnika,...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uputio je danas čestitku povodom Dana pobede nad fašizmom ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, ističući da su srbski...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina, povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u...


Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da Sjedinjene Američke Države „uživaju u svojoj vlasti i ekonomiji“, zaboravljajući zahvaljujući kome je to postalo moguće, te podsetio na doprinos...

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i „Velike nagrade Ivo Andrić“ Peter Handke istakao je da literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada s mržnjom i to...


Polazeći od principa „napad na jednu državu Evropske unije je napad na sve“, premijer Češke Andrej Babiš je na samitu EU u Portu zatražio od ostalih članica saveza da...


Ostale novosti iz rubrike »