BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine

Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine
27.03.2021. god.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović izjavio je da je prva zvanična poseta državnog savetnika i ministra nacionalne odbrane Narodne Republike Kine generala Vei Fenghea Srbiji bila odlična prilika za razgovore o nastavku sveobuhvatne saradnje između dva ministarstva.

Ministar Stefanović dočekao je kineskog kolegu, uz najviše državne i vojne počasti ispred Palate „Srbija“. On se na odvojenom sastanku zahvalio generalu Fengheu na trodnevnoj poseti Srbiji, dok je ministar Fenghe izrazio još jednom zadovoljstvo što je posetio prijateljsku Srbiju i pozvao ovom prilikom ministra Stefanovića da ove godine poseti Kinu i prisustvuje Međunarodnom Sjangšan bezbednosnom forumu.
 
- Ovo je bila zaista dobra prilika da razgovaramo o nastavku saradnje i svih onih projekata, koje su u zajedničkom dogovoru uspostavili predsednik Vučić i predsednik Si Đinping. Razgovarali smo o više aspekata naše saradnje, jer je ona, zaista, sveobuhvatna, o mogućnosti unapređenja naše saradnje u vojnom obrazovanju, zatim o vojnomedicinskoj saradnji i naravno o realizaciji projekta uspostavljanja Centra kineske tradicionalne medicine na našoj Vojnomedicinskoj akademiji, o kojem je dogovor već prethodno postignut, ali je njegova realizacija zbog pandemije kovida usporena. Pripremamo i prvu vežbu specijalnih jedinica Vojske Srbije i kineske vojske za koju se nadamo da će se održati do kraja godine u Kini. Tako bismo dobili priliku da učimo od kineskih kolega, ali bismo predstavili i znanje naše vojske - rekao je Stefanović.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

On je podsetio i da je Kina svojim donacijama Srbiji, počev od medicinske opreme do vakcina, pomogla da Srbija danas bude jedna od najuspešnijih država u Evropi u borbi protiv kovida i da budemo lideri u regionu u zaštiti svog stanovništva. On je takođe naveo da je sa ministrom Fengheom razgovarao o novoj donaciji vakcina.
 
- Ta donacija će se odvijati na relaciji Ministarstvo odbrane – Ministarstvo odbrane, dakle dva ministarstva odbrane će to realizovati i Kina će nam u nekom najskorijem periodu, dakle, uputiti novu donaciju vakcina, pre svega namenjenih za pripadnike Vojske i članove njihovih porodica. To će biti nova pomoć i podrška Kine Srbiji, na čemu smo zaista izuzetno zahvalni – rekao je Stefanović.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Nakon sastanka, dvojica ministara potpisala su i sporazum o donaciji.
 
 - Mi smo i danas potpisali sporazum o donaciji Narodne Republike Kine, pre svega u medicinskoj opremi, ali i u opremi koja se već nalazi u sastavu Vojske Srbije. Veoma smo zahvalni na ovoj podršci, zato što ona omogućava da naša vojska bude efikasnija, ali i i da budemo sposobniji da zaštitimo naše pripadnike i naše stanovništvo.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije
 
Prema njegovim rečima, obe strane zainteresovane su i za nastavak vojnotehničke saradnje.
 
 - Razgovarali smo kako možemo da unapredimo naš projekat „Pegaz“ i očekujemo da će naši stručnjaci sa Vojnotehničkog instituta tokom ove godine realizovati posetu Kini gde će nastaviti razgovore oko ovog, za nas veoma značajnog projekta – rekao je Stefanović.

Stefanović je ministru Fengheu preneo i izraze zahvalnosti Srbije Kini na principijelnoj podršci u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i na podršci koju Kina uvek pruža u zaštiti interesa Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.
 
 - Takođe, Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine i to je i predsednik Vučić više puta istakao – izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na Crvenom trgu će 09. maja sa početkom u 08:45 časova biti održana Parada pobede povodom 76. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Na paradi će učestvovati preko 12.000 vojnika,...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković uputio je danas čestitku povodom Dana pobede nad fašizmom ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, ističući da su srbski...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Spomen-području Donja Gradina, povodom Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u...


Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da Sjedinjene Američke Države „uživaju u svojoj vlasti i ekonomiji“, zaboravljajući zahvaljujući kome je to postalo moguće, te podsetio na doprinos...

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i „Velike nagrade Ivo Andrić“ Peter Handke istakao je da literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada s mržnjom i to...


Polazeći od principa „napad na jednu državu Evropske unije je napad na sve“, premijer Češke Andrej Babiš je na samitu EU u Portu zatražio od ostalih članica saveza da...


Ostale novosti iz rubrike »