BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Kina namerava da izgradi „Polarni put svile“ razvijanjem arktičkih brodskih ruta

RT: Kina namerava da izgradi „Polarni put svile“ razvijanjem arktičkih brodskih ruta
08.03.2021. god.


Peking je objavio da namerava da izgradi „Polarni put svile“ i aktivno učestvuje u razvoju arktičkih i antarktičkih regiona kao deo svog novog „petogodišnjeg plana“ za period 2021 - 2025. godine.

Prema planu objavljenom u petak, Kina bi „učestvovala u pragmatičnoj saradnji na Severnom polu“ i „podigla svoju sposobnost da učestvuje u zaštiti i korišćenju Južnog pola“.


Planovi za širenje ambiciozne inicijative "Jedan pojas jedan put " na Arktik razvojem brodskih pravaca najavljeni su još 2018. godine. Kina je tada saopštila da želi da stvori nove teretne rute koje povezuju Aziju i Evropu preko severoistočnog, severozapadnog i centralnog prolaza Arktika, što je izazvalo zabrinutost zbog krhkog okruženja u regionu. Takođe je saopšteno da će podstaći preduzeća da grade infrastrukturu i obavljaju komercijalna probna putovanja, utirući put za arktičke brodske rute koje bi formirale „Polarni put svile“.

Kopnene teritorije na Arktiku zauzimaju površinu od oko osam miliona kvadratnih kilometara, a suverenitet pripada Rusiji, Danskoj, Finskoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. Arktički okean je veličine više od 12 miliona kvadratnih kilometara, a zemlje koje se graniče sa njim, zajedno sa drugim državama, dele pomorska prava i interese prema međunarodnom pravu.

Uprkos tome što nije arktička država, Kina je sve aktivnija u polarnom regionu. Postala je članica-posmatrač Arktičkog saveta 2013. godine. Zemlja ima glavni udeo u projektu ruskog tečnog gasa "Jamal", za koji se očekuje da Kinu snabdeva sa četiri miliona tona gasa godišnje.

Krajem prošle godine, Kina je takođe najavila planove za lansiranje novog satelita za praćenje putnih pravaca i praćenje promena u morskom ledu na Arktiku.
 
Usredsređena na infrastrukturne projekte koji podstiču trgovinu na putu drevnog Puta svile, inicijativa "Jedan pojas jedan put" ima za cilj da poveže Kinu sa Evropom, Bliskim istokom i šire.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Unsplash.com / Vidar Nordli-Mathisen / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

| Odmerena spoljna politika Moskve danas predstavlja obuzdavajući faktor za postupke mnogih zapadnih zemalja i njihovih lidera, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Patrijarh Porfirije je izjavio agenciji Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve u države Crne Gore, na osnovu kog će se regulisati...

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je rekao da želi da jasno podvuče da "rešavanje izraženih pitanja crtanjem linija na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim", prenosi...


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će snage raspoređene na zapadu i jugu zemlje poslednjih dana uskoro početi da se vraćaju u baze, rekavši da su prošle...

Nakon svečane akademije grada Banjaluke, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održali su kratak sastanak iza zatvorenih vrata, javlja reporter BN TV.


Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Ostale novosti iz rubrike »