BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Bajden priprema pokretanje serije „tajnih“ sajber napada protiv Rusije - Njujork tajms

RT: Bajden priprema pokretanje serije „tajnih“ sajber napada protiv Rusije - Njujork tajms
08.03.2021. god.


Administracija Džoa Bajdena priprema se za izvršavanje sajber napada na ruske mreže, izvestio je "Njujork tajms", opisujući provokaciju kao meru odmazde osmišljenu da Moskvi pošalje poruku.

Pozivajući se na zvaničnike upoznate sa operacijom, "Tajms" navodi da se očekuje da će "niz tajnih akcija" usmerenih na Rusiju započeti u naredne tri nedelje i da će sajber napadi biti "očigledni" predsedniku Vladimiru Putinu i ruskim obaveštajnim službama, ali ne i „širem svetu“.


Napad će se verovatno podudariti s novim ekonomskim sankcijama protiv Moskve, kao i izvršnom naredbom Džoa Bajdena koja će pojačati sigurnost mreža američke vlade.

U intervjuu prošle nedelje, Džejk Salivan, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je za "Tajms" da podržava izvođenje tajnih operacija koje bi „Rusi razumeli, ali možda neće biti vidljive širem svetu“, tvrdeći da će takve akcije primorati „široku stratešku diskusiju“ sa Moskvom.


Navodno neizbežni sajber napad uokviren je kao odmazda na hakovanje "SolarVindsa". Hakovanje, koje je prvi put prijavljeno u decembru, pružilo je pristup široko korištenom programu za upravljanje mrežom koji distribuiše kompanija "SolarVinds" iz Teksasa. Hakeri su uspeli da da kompromituju sisteme više od 100 komercijalnih firmi širom sveta, kao i devet američkih vladinih agencija. Opisan kao jedan od najvećih i najsofisticiranijih sajber napada do danas, trebalo je osam meseci pre nego što je kršenje otkriveno.


Vašington tvrdi da je napad mogao biti izveden samo uz pomoć strane vlade. Američke obaveštajne agencije tvrdile su da je hakovanje „verovatno ruskog porekla“, ali nisu pružile dokaze za tu tvrdnju. Moskva je porekla bilo kakvu umešanost u incident, nazivajući optužbu "još jednim neutemeljenim pokušajem" SAD-a da ocrni Rusiju.


Govoreći prošlog meseca za Si-Bi-Es, Salivan je rekao da će SAD upotrebiti „miks viđenih i neviđenih mehanizama“ da kazne Rusiju zbog navodnog sajber napada na "SolarVinds".

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © David Vergun/US Army Services/Handout via REUTERS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Patrijarh Porfirije je izjavio agenciji Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve u države Crne Gore, na osnovu kog će se regulisati...


Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas je rekao da želi da jasno podvuče da "rešavanje izraženih pitanja crtanjem linija na kartama smatramo ne samo nerealnim, već i opasnim", prenosi...

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je da će snage raspoređene na zapadu i jugu zemlje poslednjih dana uskoro početi da se vraćaju u baze, rekavši da su prošle...


Nakon svečane akademije grada Banjaluke, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održali su kratak sastanak iza zatvorenih vrata, javlja reporter BN TV.

Predsednik Vladimir Putin reagovao je na izjavu ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog, koji ga je ranije pozvao na sastanak. Predsednik Putin je rekao da, ako predsednik Ukra


Premijer Slovačke Eduard Heger je na konferenciji za novinare saopštio o proterivanju zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji. „U skladu sa trenutnom geopolitičkom situac


Ostale novosti iz rubrike »